Zomerse tips voor energiebesparing

Energie besparen in de zomer!

10 tips voor een zomerse energie besparing

1. Naar buiten met die was. Gun je droogtrommel ook vakantie.

Je hebt geen wasverzachter nodig om de was een frisse geur te geven. Zelfs als de zon niet schijnt, droogt het buiten snel. Vanaf de waslijn zo de kast in. Bovendien verbrand je ongemerkt zelf ook meer calorieën door het wasgoed op te hangen. Bespaar je een bezoekje aan de sportschool. Lekker handig.

2. Douche op een lagere temperatuur.

Met slechts één graad verschil, bespaar je al op de gaskosten. Lekker fris de dag eindigen of beginnen. Vind je het toch te koud, douche dan korter of installeer nu echt die waterbesparende douchkop.

3. Gebruik de airco efficiënt.

Energievreters die je toch niet wil missen. Zet de airco of ventilator daarom aan alleen als het nodig is. Net voor het slapen gaan of tijdens het koken en eten. Zonder stroom lukt het je zomers de warmte lang buiten te houden. Verduister de ramen met gordijnen en zonwering en zet overdag alleen de ramen open aan de schaduwzijde. Als de zon s ‘avonds weg is, zet je de ramen tegen elkaar open en laat je het lekker doorwaaien.

4. Plaats solarlampen in je tuin.

Wil je s ’avonds nog lekker lang buiten zitten, maak dan gebruik van de kracht van de zon en plaats solar tuinlampen. Dat levert winst op. Nog romantischer is het in de tuin met kaarsen of tuinfakkels.

5. Gezellig barbecueën.

Een alternatief voor koken en stroom- en gas besparen is de ouderwetse BBQ. Gezellig met een stel vrienden de zomer vieren.

6. Let extra goed op je lampen.

Doordat het buiten langer licht blijft, zie je niet altijd dat in huis een lamp blijft branden. Zonde, wees er alert op.

7. Zet elektrische apparaten uit.

Belangrijk om niet te vergeten is om voor je vakantie alle stekkers uit het stopcontact te halen. Laat ze ook niet op de stand-by stand staan. Een mooie gelegenheid om je vries- en koelkast schoon te maken. Alle beetjes helpen!

8. Slim je gras maaien.

Natuurlijk is het gras maaien met de hand altijd beter dan met een elektrische grasmaaier. Er zijn echter genoeg tips om ook daarmee energie te besparen. Maai het gras bijvoorbeeld niet te kort. Gras groeit minder snel als het langer is, waardoor je niet zo vaak hoeft te maaien. Langer gras heeft bovendien minder water nodig doordat het langzamer uitdroogt.

9. Zonne-oplader voor je telefoon.

Niet alleen handig voor op vakantie, ook voor thuis in je tuin: zonne-opladers voor je mobiele telefoon. Je moet er een kleine investering voor doen, maar wanneer je het geld hebt terugverdiend, bespaar je alleen maar doordat je onbeperkt je telefoon kunt opladen zonder stroom te gebruiken. Je draagt zo je steentje bij aan het milieu, en je laadt je telefoon op waar je maar wilt.

10. Investeer in zonnepanelen, HR-combiketel of in dubbel glas.

De zomer is een goede periode om je voor te bereiden op een koude winter. Is je cv-ketel aan vervanging toe, wil je van die vervelende tocht af of wil je in het milieu investeren. Gebruik je vakantiegeld of spaarcenten voor een substantiële besparing op je elektriciteits- en gaskosten.