Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Zij organiseren dit om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

De gemeente dooft die nacht de verlichting in en om het gemeentehuis. Ook de (LED)verlichting buiten op straat dimmen we op plekken en op tijdstippen waar dat mogelijk is. Dat doen we ook de andere dagen in het jaar.

Waarom doen we dit?

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Veel van die verlichting schijnt niet op wegen of straten, maar omhoog. Dat heeft weinig nut. Dit komt vaak voor bij kassen (tuinbouw), sportvelden, sierverlichting en reclameverlichting.

Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een landschappelijke oerkwaliteit. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Programma

Heb je een activiteit voor de Nacht van de Nacht of zoek je er een? Kijk op www.nachtvandenacht.nl.

Duurzame Huizen Route 2018

Op zaterdag 3 en 10 november is er weer de Duurzame Huizen Route. Heb je ervaring met duurzame maatregelen zoals aardgasvrij wonen, zonnecollectoren of een warmtepomp? Of wil je juist bij anderen kijken hoe duurzaam wonen eruit ziet? Schrijf je in voor een bezoek of meld jouw woning aan op: www.duurzamehuizenroute.nl/Oss.

Duurzame Huizen Route 2018

Op zaterdag 10 november is er weer de Duurzame Huizen Route. Heb je ervaring met duurzame maatregelen zoals aardgasvrij wonen, zonnecollectoren of een warmtepomp? Of wil je juist bij anderen kijken hoe duurzaam wonen eruit ziet? Schrijf je in voor een bezoek of meld jouw woning aan op: www.duurzamehuizenroute.nl/Oss.

Duurzaamste huis van Brabant

Op vrijdag 23 november is de bekendmaking en prijsuitreiking van de landelijke publieks- en juryprijzen voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

 

Warmetruiendag

Elke graad lager bespaart 6 procent energie én 6 procent CO2. Elke (besparings)actie heeft dus enorm veel impact. Ook op de lange termijn. Zo gaat één op de vijf deelnemers na Warmetruiendag bewuster om met energie, blijkt uit onderzoek. Wat Warmetruiendag betreft is het dan ook elke dag Warmetruiendag.

Klimaatverbond Nederland wil op de Dag van de Duurzaamheid van de gelegenheid gebruik maken om alle bedrijven en organisaties dit jaar op te roepen om hun klimaatambities en energiebesparingssuccessen op www.warmetruiendag.nl te delen: samen energie besparen geeft energie!