Euromeat: duurzaamheidspionier

Steeds meer Osse ondernemers zetten in op de verduurzaming van hun bedrijf. Maar voor Ronnie Jongenelen, eigenaar van Euro Meat Oss, is dat al jaren een vanzelfsprekendheid. Binnenkort zet hij weer een enorme stap. Dan legt hij het dak van zijn bedrijfspand vol met zonnepanelen.

Euro Meat Oss is van origine een slagersbedrijf, opgericht door de schoonvader van Ronnie. Door de jaren heen kwamen daar echter steeds meer producten bij, waardoor het bedrijf is uitgegroeid tot een complete horecagroothandel. En een heel bijzondere ook, vertelt Ronnie.

Ronnie Jongenelen (Euro Meat Oss): “Laat mij die duurzaamheidspionier maar zijn”

“We zijn een landelijke leverancier van horecaproducten. Vleeswaren zijn daarbij nog steeds ons belangrijkste goed, maar we leveren bijvoorbeeld ook seafood, kruiden en olijven. Daarnaast hebben we ons eigen foodplein ontwikkeld. Dat is een ruimte in ons pand waar bezoekers eten en drinken kunnen beleven. Maar we organiseren er ook kookworkshops, luxury fairs en barbecues.”

Verder durven kijken

De realisatie van een eigen foodplein laat zien dat Ronnie een ondernemer is die verder durft te kijken. Dat doet hij met zijn producten en zijn service, maar zeker ook op het gebied van duurzaamheid. “Voor ons heeft duurzaamheid altijd bovenaan de agenda gestaan. Toen we dit pand tien jaar geleden bouwden, stonden we al uitgebreid stil bij de toekomst. Het is zinloos om te investeren in middelen die op korte termijn alweer vergane glorie zijn. Je kunt je veel beter richten op échte innovaties.”

Als voorbeeld noemt Ronnie de verwarmingssystemen in zijn bedrijf. Die draaien deels op de koelmotor van de vriezer. “Eigenlijk bestond zo’n systeem tien jaar geleden nog helemaal niet”, aldus Ronnie. “Maar ik wist dat het technisch mogelijk was. En dus heb ik het gewoon laten maken.”

“Het is zinloos om te investeren in middelen die snel weer vergane glorie zijn.”

Zonnepanelen

In zijn bedrijfsvoering is Ronnie voortdurend op zoek naar manieren om te verduurzamen. Zo was hij in 2015 de eerste ondernemer in de regio met een koelwagen op zonnepanelen. En dit voorjaar pakt hij helemaal groots uit. Dan legt hij het dak van Euro Meat Oss vol met zonnepanelen.

“In totaal gaat het om 600 stuks”, vertelt Ronnie. “Daardoor zijn we volgend jaar volledig zelfvoorzienend en hebben we dus geen energieleverancier meer nodig. Ik kijk nu al uit naar het nieuwe bovenaanzicht van ons pand. Dat moet straks een geweldig plaatje zijn met al die panelen!”

Vooroplopen

Een dak met 600 zonnepanelen is natuurlijk een flinke investering. Maar volgens Ronnie is het die investering meer dan waard. Daarmee blijft hij immers vooroplopen in de markt. Én geeft hij het goede voorbeeld aan andere ondernemers.

Ronnie: “Je kunt dit soort maatregelen wel uitstellen, maar ik verwacht dat bedrijven in de toekomst zelfs zelfvoorzienend móeten zijn. Over een paar jaar mag je waarschijnlijk alleen nog maar een bedrijfshal bouwen als je aan deze strenge duurzaamheidseis voldoet. Daarom pak ik het nu liever goed aan, dan dat ik straks achter de feiten aanloop. Bovendien geeft het ons bedrijf een heel mooi imago. Er zijn nu al klanten die voor ons kiezen vanwege onze innovatieve bedrijfsvoering.”

“Er zijn nu al klanten die voor ons kiezen vanwege onze innovatieve bedrijfsvoering.”

 Toekomstdroom

Met de 600 zonnepanelen zet Euro Meat Oss zichzelf nadrukkelijk op de duurzame kaart. Maar dat betekent niet dat Ronnie op zijn lauweren gaat rusten.

“Stiekem kan ik geen genoeg krijgen van innovaties en vernieuwingen. Daardoor ben ik goed op de hoogte van wat er speelt en wat er aankomt. Door het voortouw te nemen, hoop ik andere ondernemers te inspireren om ook te verduurzamen. Laat mij die pionier maar zijn. Waar ik na de aanleg van de zonnepanelen van droom? Koelbussen die rijden op elektriciteit. En hopelijk ben ik daarmee opnieuw de eerste in de regio.”

Paspoort

Wie
Euro Meat Oss
Categorie
Profit
Global Goal
Betaalbare en duurzame energie
Duurzame steden en gemeenschappen
Eerlijk werk en economische groei
Industrie, innovatie en infrastructuur
Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Verantwoorde consumptie en productie
Doel
Duurzaam ondernemen
Resultaten
Zonnepanelen op koelwagens, zonnepanelen op bedrijfspand, verwarmingssysteem draait op koelmotor van de vriezer, innovatieve bedrijfsvoering.