Jess Design: Wat doen we met de rest?

‘Bakken vol met restleer: dat is toch zonde? Dat dachten ze een jaar of tien geleden bij Jess, producent van designmeubelen. Daarom besloten ze om alle overgebleven stukjes leer met een speciale manier van stikken weer aan elkaar te maken. Om hier vervolgens stoelen mee te bekleden. Schitterende stoelen, en veel minder verspilling.

Inge van de Goor is brand manager bij Jess. Ze sprak over deze werkwijze met Dave van Schaijk op een feestje. Het is niet vreemd dat dit duurzame onderwerp ter sprake kwam, want Dave werkt vanuit de Kracht van New Business met bedrijven aan Sustainable Development Goals (SDG’s). “Dit zijn 17 doelen van de Verenigde Naties om de wereld duurzamer en eerlijker te maken. Kort daarna kwam Dave op bezoek om te kijken of hij ons hier nog verder in kon brengen”, vertelt Inge.

 Meer aandacht en ook uitdragen

Dave nam het MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) onder de loep. En samen met alle medewerkers van Jess werden drie SDG’s benoemd waarmee het bedrijf aan de slag gaat. “Dat zijn ‘Goede gezondheid en welzijn’, ‘Waardig werk en economische groei’ en ‘Verantwoorde consumptie en productie’ geworden”, benoemt Inge de doelen.

“Deze passen goed bij ons, want werkplezier staat al jaren bovenaan. Dit sluit aan bij de eerste twee doelen. En met het verwerken van het restleer dragen we al bij aan een verantwoorde productie. Toch helpt de samenwerking met de Kracht van New Business ons vooruit, omdat we nu meer aandacht aan MVO geven. Én dit ook meer uitdragen.”

Global Brand collectie

Na het vaststellen van de doelen heeft Jess samen met Dave het Business Model Template ingezet. Dit model leidt niet alleen tot een nóg duurzamer productieproces, maar maakt duurzaamheid ook commercieel interessant. Inge: “Hier is onze Global Balance collectie uit voortgekomen. Producten uit deze lijn moeten helemaal recyclebaar of duurzaam worden.”

“Wie weet gaat er straks iemand in een hotel of restaurant op een Global Balance-stoel zitten en denkt: ‘Hé, dit is belangrijk!’”

Dat klinkt ambitieus, maar voor Jess is de stap niet meer zo groot. “Het staal en de doppen zijn al herbruikbaar”, legt Inge uit. “En met de leveranciers van het hout en het schuim zijn we in gesprek over een recyclebaar of duurzamer alternatief. Als we straks zover zijn, geven we bij deze collectie een speciaal certificaat uit. Hierdoor krijgt het duurzame karakter ook extra aandacht van de consument.”

“Overigens hebben we onlangs ook een nieuwe leerleverancier gevonden met veel aandacht voor de SDG’s. Hun koeien worden gefokt voor de slacht, waardoor hun huid eigenlijk een restproduct is. Ook maken ze tijdens het looiproces alleen gebruik van natuurlijke stoffen. Dat past perfect bij ons!”

“Alleen de állerkleinste stukjes leer gebruiken we niet”

Domino-effect?

Inge sluit niet uit dat ook andere collecties duurzamer geproduceerd gaan worden. Het was bij Jess al ‘gewoon’ om bewust met grondstoffen en het milieu om te gaan, en dat gevoel is alleen maar sterker geworden. “Dit kan zomaar een domino-effect krijgen”, aldus Inge met een glimlach. “We zitten in een proces dat een goed gevoel én werkplezier oplevert.”

“Eigenlijk wilden we deze manier van werken niet voor onze marketing inzetten, maar Dave heeft ons toch zover gekregen. Omdat we het zo een groter podium kunnen geven. Wie weet gaat er straks iemand in een hotel of restaurant op een Global Balance-stoel zitten en denkt: ‘Hé, dit is belangrijk!’ En natuurlijk hopen we dat goed voorbeeld doet volgen.”

Tafeldecoratie van leer

De bakken met restleer zitten dus lang niet meer zo vol als pakweg vijftien jaar geleden. Zeker niet omdat de ‘afvalproducten’ niet alleen voor de Global Balance collectie gebruikt worden, maar ook voor tafeldecoratie. “We maken er bijvoorbeeld ook onderzetters, placemats en flessenhouders van. En ook de stalen die naar retailers of architecten gaan. Alleen de állerkleinste stukjes leer gebruiken we niet!”

Paspoort

Wie
Jess Design
Categorie
Planet
Global Goal
Duurzame steden en gemeenschappen
Eerlijk werk en economische groei
Industrie, innovatie en infrastructuur
Verantwoorde consumptie en productie
Doel
Gaan voor zo min mogelijk afval. En verwerken afval verwerken in nieuwe producten. Dragen bij aan circulaire economie.
Resultaten
Afval wordt grondstof.