Team Landerij VanTosse

Landerij VanTosse trotse finalist van de Brabantse Stijlprijs

Met de inzet van 130 vrijwilligers realiseert Stichting Landschapsbeheer Oss het aantrekkelijke voedsellandschap. Op circa 70 ha. (ongeveer 140 voetvalvelden) aan de zuidrand van Oss groeien oude en nieuwe gewassen te midden van houtwallen, poelen en bloemrijke hooilanden en akkerranden. Het kleinschalige historische kampenlandschap van weleer met het hedendaags perspectief!

Streekproducten

De vele vrijwilligers verbouwen en experimenteren met oude en nieuwe gewassen: cranberries, spelt, hop, honing, paddenstoelen, bonen en stevia. Graanakkers met o.a. spelt en rogge domineren nu het landschap in maïsteelt. De producten vinden hun weg in de streek via lokale ondernemers. Het grootste deel van de oogst van de groenten- en kruidentuin gaat overigens naar de voedselbank.

Juryrapport

De vakjury heeft de Landerij van Tosse als finalist gekozen vanwege de grote groep vrijwilligers die hier op indrukwekkende wijze het landgoed beheert, verbinding zoekt met lokale middenstand, en nieuwe hopsoorten ontdekt. Van tuinafval wordt prachtige landart gemaakt. De landerij vindt aansluiting bij burgers via educatieve programma’s en gratis plukken. En dat alles met een goed oog voor de landschappelijke kwaliteit. Deze locatie in het oude kampenlandschap van Brabant wordt voorbeeldig gerund door een stichting, weliswaar met ondersteuning vanuit ‘Landschappen van Allure’ van de provincie Noord-Brabant.

Stem en bezoek

Van 19 april tot en met 12 mei kan iedereen stemmen via www.debrabantsestijlprijs2017.nl. De prijsuitreiking van de publieksprijs én de juryprijs vindt plaats op donderdag 18 mei in Bergen op Zoom tijdens ProefMei 2017. En nu hopen dat Landerij VanTosse hem wint. Zo’n inspirerende ontmoetingsplek met een grote maatschappelijke waarde verdient De Brabantse Stijlprijs 2017. Landerij VanTosse is te vinden aan de zuidrand van Oss.