Regio NOB tekent Schone Lucht Akkoord

Wethouder Johan van der Schoot: ‘Luchtkwaliteit houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Daarom hebben wij als Regio Noordoost Brabant overlegd of en hoe wij gezamenlijk  onze inzet voor schone lucht vorm kunnen geven. Vandaag was het zover. Als eerste regio in ons land nemen we deel aan het Schone Lucht Akkoord. Op het jaarcongres van het Schone Lucht Akkoord heette staatssecretaris Van Veldhoven de regiogemeenten van harte welkom. De officiële ondertekening volgt halverwege maart.

 Wat houdt het Schone Lucht Akkoord in?

Met het Schone Lucht Akkoord willen we de luchtkwaliteit verbeteren en daarmee gezondheidswinst behalen. Daarbij richten we ons op de sectoren Industrie, Mobiliteit en Landbouw. Voor elk van deze sectoren maken we een plan van aanpak met concrete maatregelen.

 Al lange tijd is bekend dat de luchtkwaliteit van invloed is op de gezondheid. ‘Daarom pakken wij deze handschoen op. Daartoe is des te meer aanleiding nu het RIVM het verband onderzoekt tussen luchtkwaliteit en de invloed op corona-besmetting in Oost-Brabant’, zegt Van der Schoot.

Taken verdeeld

Voor de gezamenlijke aanpak zijn de taken verdeeld. Zo pakken bijvoorbeeld de vier gemeenten met een haven het thema scheepvaart op. Wethouders uit de ene gemeente worden bijgestaan door ambtenaren uit een andere gemeente. Dat zorgt voor kruisbestuiving.

Van der Schoot: ‘We werken niet alleen samen als gemeenten. Maar ook met de Provincie. En we betrekken ondernemers en het onderwijs hierbij.’ Inmiddels werken de regio en provincie Noord Brabant samen aan bredere luchtkwaliteitsmeting.