Smartphones

Vakantie zonder smartphone: geeft meer rust of maakt je onrustig?

Herken je het: even snel iemand bellen op je mobieltje en naar een tijdje je realiseren dat je van alles gedaan hebt, behalve dat ene telefoontje dat je je had voorgenomen. Verleid was je door alle mailtjes, appjes en nieuwtjes. Via de sociale media en allerlei handige tooltjes die je laten geloven dat je niet zonder ze kunt.

Het lijkt of je goed kunt kunt multitasken met je smartphone, maar aan het eind van de dag heb je minder gedaan; merk je dat je snel afgeleid bent en heb je een ongerust gevoel. In het ergste geval heeft je mobieltje ’s nachts een vaste plek op het nachtkastje en dient het als wekker. Zie je wel dat je echt niet zonder kunt, je hebt het slimme apparaatje echt nodig!

Life companion

Zo betitelt Samsung haar smartphones. Door ze te gebruiken leven we gezonder, koken we beter, combineren we privé en werk efficiënter en reizen we met meer gemak. Maar is dat wel zo?

Feitjes

Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld 88 keer per dag op onze smartphone kijken. In totaal goed voor tweeënhalf uur. Per dag! Dat is tweeënhalf uur die we niet besteden aan de dingen die er werkelijk toe doen. Bovendien komen we door de voortdurende onderbrekingen van onze smartphone amper toe aan momenten van bezinning. Ook niet op vakantie. Terwijl de vakantie daar nu juist voor bedoeld is.

Smartphoneloze vakantie

Duurzaam Oss daagt je uit om deze zomer twee weken zonder je slimme 4g vriendje door te brengen. Deel met ons je ervaringen. Wat mis je en wat levert het je op. Mail je bevindingen naar duurzaam@oss.nl. Dan maken wij er een leuk artikel over. Een foto of videootje sturen (na afloop van de testperiode) mag ook.

We wensen je een zonnige vakantie toe met nieuwe inzichten.