Komt er een Herenboerderij in Oss?

Bron: Regio Oss, Leon Voskamp.

Komt er een Herenboerderij in de gemeente Oss? Negen kartrekkers hebben daar concrete plannen voor. De komende tijd wordt er gezocht naar zo’n tweehonderd leden en naar een geschikte locatie. “De samenhorigheid en het besef dat er gezamenlijk wordt beslist hoe de boerderij gerund wordt, geeft een goed gevoel en zorgt voor verbondenheid”, aldus Berghemnaar Willem van der Burgt.

Van der Burgt is zelf bouwkundige, maar heeft altijd al interesse in biologisch eten gehad. Toen hij op televisie bij VPRO Tegenlicht de aflevering over plattelandspioniers zag, besloot hij ook naar een bijeenkomst in de Osse bibliotheek te gaan. Daar leerde hij onder andere initiatiefnemers Marlies de Beer en Hester Berns kennen. “We zijn nu met negen personen en proberen een concept op poten te zetten met de gedachte om een eigen boerderij te runnen. Geen van allen zijn we boeren, maar wel hebben we de passie voor goed, duurzaam en biologisch voedsel. We vinden dat de voedselproductie in Nederland anders moet.”

Gemengd bedrijf
Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Het wordt gerund door zo’n 200 leden. Er wordt een professionele boer aangesteld. Die heeft de kennis in huis, verzorgt de hele teelt van groenten en fruit en is verantwoordelijk voor de verzorging van de kippen, varkens en koeien. Het voer van de dieren komt zoveel mogelijk van het eigen terrein. Ook speelt de boer een belangrijke rol in de ontwikkeling en beheer van het landschap. De boer moet regelmatig de leden op de hoogte houden van de ontwikkelingen op de boerderij. Er wordt ook informatie uitgewisseld met andere Herenboerderijen.

Kosten
“We gaan een coöperatie oprichten en gaan voor minimaal 200 leden. Ieder lid betaalt een eenmalig bedrag van 2.000 euro voor de oprichting van de boerderij. Daarnaast betaal je 12 euro per week per persoon voor het groente-, fruit-, eieren-, aardappelen- en (indien gewenst) vleespakket dat op de eigen boerderij opgehaald wordt. We hebben absoluut geen winstoogmerk en investeren iedere euro in de Herenboerderij.” Naast de zoektocht naar leden zoeken de kartrekkers naar een geschikte locatie van zo’n 10/20 hectare. Er wordt gesproken met diverse boeren. “De locatie moet in of rondom Oss zijn, zodat de leden op de fiets de Herenboerderij kunnen bezoeken. Natuurlijk hopen we zo snel mogelijk aan de slag te gaan, maar goed werk heeft nou eenmaal tijd nodig.”

Markt
De Herenboerderij draait al in verschillende steden in Nederland. “We geloven dat er ook belangstelling voor is in de gemeente Oss. Als het in bijvoorbeeld Boxtel lukt, moet dat hier toch ook zeker lukken? Het is een supermooi concept en we hebben er vertrouwen in dat we binnenkort van start kunnen gaan.”

Meer informatie
Interesse? Stuur dan een e-mail naar herenboerenoss@gmail.com of neem een kijkje op www.herenboeren.nl. Telefonisch contact via Marlies de Beer: (0412) 64 10 16 (na 18.00 uur).