Buurttuin zorgt voor 17.000 kilo CO2-reductie

Een nieuwe buurttuin langs de fietsstraat aan de Osse Chrysantstraat zorgt voor een reductie van 17.000 kilo aan CO2. De tuin is vorige week aangelegd. Het project is uitgevoerd door twintig omwonenden, de gemeente, de Wijkraad Oss-Zuid en de Stadse Boeren Oss.

De CO2-reductie komt door het gebruik van zogeheten GreenSand, een fijngemalen variant van het mineraal olivijn. Dat heeft de eigenschap dat het, samen met water, CO2 omzet in bicarbonaat. Eén kilo GreenSand bindt één kilo CO2. In dit geval is er 17.000 kilo GreenSand gebruikt voor de paden, die half verhard zijn.

Groene ontmoetingsplek
De buurttuin ligt langs de fietsstraat aan de Chrysantstraat, ingeklemd tussen de Wethouder Van Eschstraat en de Floraliastraat. De bij het project betrokken bewoners komen uit die drie straten en de nabijgelegen Asterstraat. De tuin moet een permanente groene ontmoetingsplek voor de buurtbewoners worden. Het groeien en telen van planten, bloemen en eetbaar groen zorgt volgens de initiatiefnemers voor een extra verbindende factor.

Marcel Stokebrook, hovenier van het Osse bedrijf Art2Grow en actief bij de Stadse Boeren Oss, verzorgde de aanleg van de tuin. ‘Alle betrokkenen zijn erg tevreden met het resultaat. Voorop staat dat het een prachtige buurttuin is geworden. Dat we daarmee ook een bijdrage leveren aan CO2-reductie, een van de belangrijke onderwerpen van deze tijd, is een prachtige bonus.’ Eerder was Stokebrook met zijn bedrijf al verantwoordelijk voor het planten van 700 klimaatadaptieve ‘Green Junkies’ langs de Heihoeksingel en voor het ‘Plantsoen van de Toekomst’ aan de Wetering, allebei in Oss.