Fairtradeweek met Fair Fashion

Van zaterdag 24 oktober tot en met zondag 1 november is De Fairtrade week. In deze week brengen organisaties, bedrijven, supermarkten, (wereld)winkels én Fairtrade Gemeenten eerlijke handel extra onder de aandacht. Natuurlijk doen gemeente Oss en Globals Goals Oss hier aan mee! Het thema dit jaar is Fair Fashion. Op 27 oktober organiseert Global Goals Oss een webinar over Fair Fashion. Iedereen kan dit webinar volgen! Meer informatie en aanmelden kan via https://globalgoalsoss.nl/webinar-27-okt-fair-fashion/

 Interessante sprekers

Karen Kammeraat is spreker tijdens het webinar. Zij is oprichter van eerlijkwinkelen.nl en auteur van het boek ‘Gewoon goed’. Een andere spreker is Marjolein van de Donk. Zij is betrokken bij Stichting Global Goals Oss als lid van het kernteam Fairtrade Oss.  Ook coacht zij mensen die geen zin meer hebben in de fashion-ratrace.

Draag bij aan een eerlijke wereld

Juist in deze onzekere tijd is het kopen van fairtrade producten belangrijk. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden hard geraakt door Covid-19. Bij supermarkten en (wereld)winkels zijn er tijdens de Fairtrade Week fairtrade producten in de aanbieding. Koop je een fairtrade product, dan draag je bij aan een eerlijkere wereld. Alleen samen maken we het verschil!

Bewustwording jongeren thema Fair Fashion

We willen jongeren bewust maken van de impact die hun kledingkeuze heeft voor mens en milieu. Veel kleding die wij dragen kopen we bij fast fashion ketens. Die kleding wordt  in grote getalen geproduceerd in landen als Bangladesh en Vietnam. De arbeidsomstandigheden voor mensen in de kledingfabrieken waren voor Covid-19 al mensonterend. Lange dagen, zonder pauze en ver weg van huis en familie. Covid-19 heeft deze situatie alleen maar verergerd.

De invloed van Covid-19 op de kledingindustrie

Begin 2020 toen Covid-19 de wereld stillegde waren veel winkelstraten uitgestorven. Winkels bleven daardoor met voorraden zitten en annuleerden bestellingen. Grote internationale ketens weigerden zelfs te betalen voor werkzaamheden die al gedaan waren. Kledingarbeiders in de fabrieken zijn de dupe. Voor hen betekent het geen werk en dus geen salaris. Het overschot aan kleding heeft niet alleen een enorme impact op de kledingmakers maar ook op het milieu. De meeste kleding wordt namelijk verbrand. Wil jij ook je garderobe verduurzamen? Kies dan vaker voor een kledingstuk dat op een eerlijke en duurzame voor mens en milieu is gemaakt. Vraag in jouw favoriete winkel naar het duurzaamheidsbeleid en welke eerlijke kleding zij al verkopen. Samen kunnen we het verschil maken!

Over Fairtrade Gemeente

De gemeente Oss draagt de titel ‘Fairtrade Gemeente’. Dat betekent niet alleen dat de gemeente zelf zoveel mogelijk fairtrade producten gebruikt.  Ook een groot aantal winkels en in de horeca in de gemeente Oss fairtrade producten aanbieden. Veel bedrijven en organisaties gebruiken fairtrade producten zoals koffie, thee en suiker op de werkvloer. Koop je een fairtrade product? Dan draag je bij aan een eerlijke en duurzame wereld voor mens en milieu. En je draagt bij aan 10 van de 17 Global Goals!  Een goede reden om in de Fairtrade Week nog eens extra op te letten als je boodschappen doet. Of als je kleding koopt!