Duurzaamheid verweven in bedrijfsstrategie Vos Logistics

‘NIET ALLEEN MAAR DOEN WAT JE KLANT VRAAGT, JE MOET MEER DOEN!’

Dat ‘meer doen’ gebeurt bij de Osse logistieke dienstverlener  door duurzaam te ondernemen.  ‘Al in 2009 hebben we zwaar ingezet op een hogere klanttevredenheid, het welzijn van de medewerkers en omgeving en het reduceren van onze CO2 uitstoot. Dit kunnen we ook doen omdat onze klanten er achter staan.’ aldus Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics.

Duurzaamheid geïntegreerd

Inmiddels is duurzaamheid geïntegreerd in de hele bedrijfsvoering. Naast commerciële aspecten is er bij het nemen van beslissingen ruimte voor gezondheid, veiligheid en milieu. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan: medewerkers moesten er in het begin aan wennen. Leren op een andere manier naar hun omgeving, onze dienstverlening en de klant te kijken’, aldus Frank. De Vos Logistics is koploper op het gebied van QESSSH (Quality, Environment, Safety, Sustainability Security & Health). Voor alle 25 vestigingen is dit eenduidige kwaliteitsmanagementsysteem digitaal te benaderen. ‘Andere ondernemingen komen bij ons vragen hoe wij dat doen.’ Het Osse bedrijf is gecertificeerd op verschillende gebieden als kwaliteitsmanagement, voedselveiligheid, milieu, dierenvoedselveiligheid, medicijnen en kosher.

Wagenpark

Het eco-efficiënte wagenpark met 1050 trucks doorkruist heel Europa. Door  slim te beladen en te kiezen voor multimodaal vervoer gaat het goed met de reductie van lege kilometers en het verlagen van de CO2 uitstoot. Daarnaast wordt er volop gebruik gemaakt van alternatieve brandstof.

‘Sinds 2009 hebben we LNG trucks die rijden op vloeibaar aardgas. In eerste instantie reden we daarmee alleen maar regionaal. Inmiddels ook in België, Luxemburg en een deel van Duitsland. Is toch weer een schonere brandstof voor een relatief goedkope prijs’, aldus Frank.

Vos Logistics heeft zijn ambities vastgelegd in een actieprogramma met concrete doelen. Jaarlijks is  in het financiële jaarverslag ook te lezen hoe het staat met de duurzame doelen. Zo is de CO2 emissie gedaald met 12% in de periode 2012-2016. De Osse logistiek dienstverlener verwacht dat deze daling doorzet.

Personeel

Dat duurzaam ondernemen belangrijk is, kun je ook zien aan het personeelsbestand. Onder de ruim 2000 personeelsleden werken stagiaires, mensen met een achterstand tot de markt en sinds het najaar ook een aantal statushouders. Deze nieuwe Nederlanders en Ossenaren komen uit de Kweekvijver Logistiek, een project van de gemeente en het ROC. In een vroeg stadium leren ze de taal en(werk)gebruiken. Daarnaast hebben deze statushouders  voor een periode van drie maanden werkervaring opgedaan in het logistiekcentrum in Oss  om te kijken of het bevalt en hebben ze hun heftruck- en reachtruckdiploma behaald.

Een drietal werkt inmiddels  met een bbl-contract bij De Vos Logistics. Daarnaast volgen ze een logistiekopleiding op het ROC. Andere deelnemers van deze Kweekvijver Logistiek zijn bij andere transportbedrijven geplaatst.

‘Dat is de balans die we zoeken: geld verdienen met aandacht voor een duurzame wereld’, zegt een tevreden Frank Verhoeven.

Wil je zien hoe ze bij Vos Logistics werken? We hebben een mooi filmpje van de open dag!

 

Paspoort

Wie
Vos Logistics
Categorie
Profit
Global Goal
Betaalbare en duurzame energie
Duurzame steden en gemeenschappen
Eerlijk werk en economische groei
Goede gezondheid en welzijn
Industrie, innovatie en infrastructuur
Klimaatactie
Doel
Duurzaamheid integreren in de gehele bedrijfsvoering.
Resultaten
CO2 emissie gedaald met 12% in de periode 2012-2016. Werknemers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt en statushouders een kans geven om zich te ontwikkelen.