‘Boerderij op je bord’ bij De Elzenhoek

Hoe wordt kaas eigenlijk gemaakt? Geeft een koe altijd melk en wat kunnen wij allemaal met melk doen? En waarom hebben we zonder bijen geen koffie meer of chocoladerepen? Op deze en nog veel meer vragen ontdekken de kinderen het antwoord bij de educatieve les ‘Boerderij op je bord’ voor groep 5/6. Als echte boeren gaan de kinderen onder andere aan de slag met pannenkoeken bakken, graan malen met een molensteen en stro scheppen met riek en kruiwagen. In totaal doen ruim 1000 leerlingen van groep 5 & 6 mee aan de les van NME-Centrum de Elzenhoek. Die loopt nog tot en met 8 februari 2018.

Zonder boer geen voer

Bij het project staat ons voedsel en hoe de boer daar voor zorgt centraal. Want voor veel van ons eten zijn wij afhankelijk van de boer. Door zelf aan de slag te gaan ontdekken kinderen waar wij de boer allemaal voor nodig hebben. Zo malen de leerlingen zelf graan met een graanmolen om mee naar huis te nemen, bakken ze vervolgens hun eigen pannenkoek en onderzoeken ze het verschil tussen melk van een koe, geit of van soja. Ook ontdekken ze hoe kaas gemaakt wordt, welk vlees we gebruiken van de dieren van de boerderij, hoe je met een ganzenveer kunt schrijven en op welke manieren paddenstoelen groeien. In de kruiwagenrace wordt er net als op een boerenbedrijf gewerkt met kruiwagens, riek en schep.

Zonder bijen geen spijkerbroek

Vooral de opdracht in educatief bijenhuisje ’ zorgt bij zowel de leerlingen als hun ouders voor veel verbazing. Dat we zonder bijen geen honing hebben, is voor veel leerlingen logisch. Maar dat we het zonder bijen ook zonder koffie, chocolade of zelfs spijkerbroeken moeten stellen, is voor heel veel kinderen nieuw. De opdracht over suiker blijkt ook een echte eyeopener. Aan de hand van verschillende blikjes frisdrank berekenen de leerlingen hoeveel suikerklontjes ze per week opdrinken en hoe lang ze moeten wandelen of fietsen on die weer te verbranden. En dat is vaak veel meer dan ze in eerste instantie dachten…