‘In het Sibeliuspark komt de eerste gasloze wijk in Oss!’

De ambitie van Schrijvers Technische Installaties liegt er niet om: in 2022 wil het samen met Hendriks Bouw en Ontwikkeling het meest innovatieve bouw- en installatiebedrijf van Nederland zijn. De overstap naar duurzaam energiegebruik is dan ook al jaren een belangrijk speerpunt. Op die route is de bouw van 130 woningen zonder aardgasaansluiting in het Sibeliuspark een mooi hoogtepunt.

Hoe maken we het leven veiliger, duurzamer en energiezuiniger? Dat is een vraag die ze zich bij Schrijvers Technische Installaties dagelijks stellen. En dus zijn ze ook iedere dag bezig met de transitie van aardgas naar duurzame energiebronnen, vertelt directeur Michael Kuylaars.

 ‘De schreeuw om alternatieven voor aardgas is in korte tijd nog veel luider geworden’, aldus Michael. ‘Dat komt door mede door de aanhoudende aardbevingen in Groningen en het nieuwe klimaatakkoord. Ieder jaar moeten er in Nederland 230.000 woningen van het aardgas worden gehaald om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Bij die transitie spelen installatiebedrijven natuurlijk een cruciale rol. Er wacht ons echt een totaal nieuwe wereld. Daarom ben ik blij dat wij de massa al een beetje voor zijn.’

Overstap

Daarmee doelt Michael op het feit dat Schrijvers al jaren bezig is met de overstap naar duurzaam energiegebruik. Zowel op het gebied van ontwerp en techniek, als in de realisatie bereiden de specialisten in het bedrijf zich al langere tijd voor op de omslag van woningen op aardgas naar woningen zonder aardgas.

‘We zeiden tegen elkaar: wij pakken nu al onze verantwoordelijkheid’

‘Veel nieuwbouwwoningen worden nu al opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel’, vertelt Christina Randjiet-Singh, engineer bij Schrijvers. ‘Maar de operatie om heel Nederland gasvrij te maken, is natuurlijk gigantisch. Daarom hebben wij een paar jaar geleden al besloten om niet af te wachten en zelf het initiatief te nemen. We zeiden tegen elkaar: wij pakken nu al onze verantwoordelijkheid. Wat dat betreft was de nul-op-de-meterwoning een mooi moment om onze kennis te testen.’

Nul-op-de-meterwoning

Christina doelt op een verwaarloosde woning in de Potgieterstraat. Deze woning werd door de gemeente Oss gekocht om deze samen met enkele partners – onder wie Schrijvers – grondig te renoveren. Uiteindelijk is er een nul-op-de-meterwoning van gemaakt: een woning die helemaal geen extra energie van buiten meer nodig heeft. De eerste in Oss!

‘Naast een warmtepomp heeft de woning een volledig nieuwe gevel met een hoge isolatiewaarde gekregen”, vertelt Christina. “Ook hebben we het dak opnieuw geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Allemaal maatregelen die nodig zijn om de doelstelling te halen. Ontzettend leuk om zo’n woning helemaal om te bouwen. En voor ons een mooie kans om te bewijzen dat het kan.’

Sibeliuspark

Na het realiseren van de nul-op-de-meterwoning was het tijd om het groter aan te pakken. Al snel werd er een volgende uitdaging gevonden: de bouw van 130 woningen zonder aardgasaansluiting in het Sibeliuspark in Oss.

‘Met warmtepompen, stadsverwarming en biogas zijn er voldoende alternatieven voor aardgas’, vertelt René Detmers, hoofd planontwikkeling bij zusterbedrijf Hendriks Projectontwikkeling. ‘Maar omdat alles nieuw is, komt er heel wat bij kijken om de bouw van zo’n wijk meteen goed te laten verlopen. Bij de woningen in het Sibeliuspark hebben we gekozen voor collectieve warmtepompen en een openbronsysteem (WKO). Zo’n pomp gebruikt warmte uit de bodem om water te verwarmen. Daarmee voorzien we de hele wijk van energie. In het Sibeliuspark is nu dus al geen aardgas meer nodig.’ Het Sibeliuspark is daarmee de eerste gasloze wijk in Oss.

Nieuwe rol

Door de energietransitie verandert ook de functie van Schrijvers Technische Installaties. Het installatiebedrijf wordt immers een bedrijf dat warmte levert. Volgens Michael zijn Schrijvers en Hendriks helemaal klaar voor die nieuwe rol.

‘Er is momenteel veel beweging. We krijgen ontzettend veel vragen over de gevolgen van het naderende afscheid van aardgas. Daarom is het fijn dat we al een kennisvoorsprong hebben. Zelfs overheidsinstanties benaderen ons voor informatie. Als bedrijf ontwikkelen we ons echt tot kennisleider. Maar belangrijker nog: we dragen fundamenteel bij aan een wereld waarin het beter wonen is.’

Paspoort

Wie
Schrijvers Technische Installaties
Categorie
Planet
Global Goal
Betaalbare en duurzame energie
Duurzame steden en gemeenschappen
Industrie, innovatie en infrastructuur
Klimaatactie
Doel
Fundamenteel bijdragen aan een wereld waarin het beter wonen is.'
Resultaten
Eerste gasloze wijk van Oss bouwen.