Kleine windturbines

Op het dak van het gemeentehuis zijn bij wijze van proef twee kleine windturbines geplaatst. Op dit moment zijn er nog veel twijfels over de opbrengst en terugverdientijd van kleine windturbines. Daarom gaat de gemeente Oss het komende jaar onderzoeken hoeveel elektriciteit deze kleine windturbines daadwerkelijk produceren.

Waarom kleine windturbines?

Met kleine windturbines kunnen woningen en bedrijven worden voorzien van zelf opgewekte duurzame energie. De windturbines zijn in theorie een goede aanvulling op zonnepanelen, omdat zij ook ’s nachts en op bewolkte dagen energie produceren.

 

Welke kleine windturbines heeft de gemeente Oss geplaatst?

De gemeente Oss heeft twee kleine windturbines van het merk Airturb geplaatst. Voor meer informatie zie: https://airturb.com/model-one/. Maar er zijn meerdere leveranciers die dit type ‘windwokkels’ leveren.

 

Wilt u ook een kleine windturbine plaatsen?

Ook inwoners en bedrijven kunnen een windturbine op het dak van hun woning of bedrijfspand plaatsen. Hiervoor heeft het college een aantal regels vastgesteld. Met deze regels zorgen we ervoor dat  de woon- en leefomgeving netjes blijft. Voor het plaatsen van een kleine windturbine moet u altijd een vergunning aanvragen.  Zodra u de vergunning krijgt, regelt u zelf de aanschaf en installatie.

Klik hier voor alle regels en het aanvragen van een vergunning.

Klik hier voor meer informatie, vragen en antwoorden.