Dode bomen zorgen voor biodiversiteit

Nieuwe aanwas

18 Dode bomen in Maas zorgen voor aanwas planten en dieren

Natuurgebied Hemelrijkse Waard is klaar voor de toekomst. Tussen Oijen en Lithoijen heeft Rijkswaterstaat dode bomen geplaatst midden in een nevengeul in een oude zijarm van de Maas. Een ‘boomrif’ wordt dat oude hout genoemd. Onder water tussen de wortels en takken krioelt het van vissen en ongewervelde dieren die op zoek zijn naar eten of zich schuilhouden voor roofvissen.

Het ziet er een beetje apart uit, maar dood hout hoort van nature thuis in de Nederlandse rivieren. Voor de scheepvaart, hebben we van onze rivieren ’snelwegen’ gemaakt. Gelukkig zorgt dit nieuwe beleid van Rijkswaterstaat er voor dat op een biologische manier de waterkwaliteit wordt verbeterd. ‘De waterkwaliteit verbetert hier haast zienderogen. In een paar jaar bereik je een groot resultaat, in bossen duurt dat tientallen jaren’, aldus Boswachter Lianne Schröder

Lekker wandelen en zwemmen

De dode bomen zijn onderdeel van het natuurgebied Hemelrijkse Waard, dat pas is geopend. Sinds januari 2015 is tussen Oijen en Lithoijen een 3 kilometer lange nevengeul langs de Maas gegraven, evenals een ruig landschap van ruggen, geulen en zandplaten. Recreatie en natuur gaan hier prima samen: een koele duik in de zomer of lekker struinen langs de rivier.

Trek vanaf de uitkijktoren het nieuwe gebied in! Je kunt de auto of fiets op de parkeerplaats kwijt aan de Oijense Benedendijk in Oijen, bij de kruising Vlierstraat.

Eerder was dit landbouwgebied: maïs en gras. Het natuurgebied van 225 hectare (450 voetbalvelden) is bedoeld om het rivierwater meer ruimte te geven en ongewenste overstromingen te voorkomen.