Levendige groentetuin is pure schoonheid

Tientallen soorten groenten, verschillende kruiden en een pracht aan wilde bloemen. Het is zomaar een greep uit wat de tuin van Oogstgenoten voortbrengt. Tot vreugde van Luc Willems, een van de zeven vrijwilligers die het maatschappelijk initiatief oprichtten en er inmiddels vele gezinnen verwelkomen. “Het is prachtig om te zien hoe iedereen steeds weer de tuin opzoekt.”

 Oogstgenoten is een maatschappelijk initiatief van Onder d’n Plag, de stichting die de leefbaarheid in Demen en de omliggende kernen bevordert, vooral als sport- en ontmoetingscentrum. Het initiatief voor Oogstgenoten kwam uit de koker van Luc. Niet gek, aangezien hij als zoon van een groentekweker opgroeide tussen het groen.

Groene verbinding

“Onze wens was: aandacht voor groen door samen te werken”, vertelt Luc. “Na een korte lobby in het dorp waren we al gauw met zeven vrijwilligers. We konden een aangrenzend stuk grond huren en medio 2020 was Oogstgenoten een feit.” Inmiddels zijn zo’n vijftig gezinnen structureel actief in de tuin. Luc: “We zaaien, oogsten en genieten van alles wat de tuin voortbrengt. En van elkaar, want de verbinding die in de tuin ontstaat, is fantastisch om te zien. Daar doen we het allemaal voor.”

Duurzaam en biologisch

Oogstgenoten opereert duurzaam en biologisch. Kunstmest vind je er dan ook niet. En de grond om de haverklap omspitten? Dat is helemaal niet nodig, stelt Luc. “Bedek de grond onder een mooie laag compost en laat hem lekker met rust. Als je hem vervolgens wakker maakt om te zaaien, sta je versteld van wat er na een tijdje allemaal tevoorschijn komt. Magisch! Onze grond is traag, zoals dat met alle kleigronden het geval is. Maar áls hij eenmaal aan de gang is, stopt hij niet meer. In de late wintermaanden hebben we zelfs spruitjes, boerenkool, rucola en soms een verdwaald kooltje.”

“De verbinding die in de tuin ontstaat, is fantastisch om te zien”

Aantrekkingskracht

Ook de aantrekkingskracht op insecten is een mooi effect van de duurzame opzet van de tuin. Luc: “Bijen, hommels, vele soorten vlinders… Bestuurslid Rob Pluijm gaat vaak met zijn camera op pad en ontdekt insecten waar ik het bestaan niet eens van wist. Er leeft en beweegt zó ontzettend veel in de tuin. Wat mij betreft is het pure schoonheid.”

 Diepste motivatie

De aangesloten gezinnen betalen een bijdrage voor hun deelname, maar dat is geen commercieel tarief. Luc: “Dat is het voordeel van werken met vrijwilligers. Het is ons doel om samen te genieten. Onze tuin barst van geweldig mooie groenten en ook de wildebloemenstrook is een openbaring. En de manier waarop mensen elkaar ontmoeten, samenwerken en inspireren – dat kan me echt raken. Verbinding via de natuur is onze allerdiepste motivatie.”

 Permanent activiteit

De voornaamste stip op de Oogstgenoten-horizon? Het initiatief nog toekomstbestendiger maken, besluit Luc. “Zodat er permanent activiteit is én blijft. We zouden bijvoorbeeld graag de grond verwerven, om ons initiatief ook voor volgende generaties vast te leggen. Daarvoor hebben we nog wat stappen te zetten, maar het zou een droom zijn die uitkomt.”