Energieneutraal dorpshuis

Onder d’n Plag produceert zijn eigen energie

151 hoog rendement zonnepanelen zorgen sinds mei dat het dorpshuis voor de kernen Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg en Neerlangel zijn eigen energie opwekt. Na zes weken heeft de energie van de zon al 20% van de jaaropbrengst opgebracht. ‘Het gaat dus goed’, aldus Ruud Megens, vrijwilliger en adviseur bij Onder d’n Plag. Bij elkaar moeten de zonnepanelen jaarlijks 50.000 kwh opleveren aan stroom. Dat bespaart per jaar  zo’n € 5000,00 aan kosten voor gas en elektriciteit.

Ook voorzitter van het bestuur, Tanja Vos, is er blij mee. ‘Het heeft de gebruikers en vrijwilligers van het gemeenschapshuis wel tijd en energie gekost, maar het levert tegelijkertijd een enorme betrokkenheid op. We zijn er allemaal trots op dat we dit met z’n allen voor elkaar krijgen. Mede dankzij bijdragen van de Rabobank clubkas campagne, een subsidie aan de sportvereniging SDDL, een financiële tegemoetkoming van de gemeente Oss en een lening van de gemeente Oss ‘

Samen met warmtepompen, die zowel lucht als water verwarmen, en met de warmtewisselaar die het bier voorkoelt is het pand helemaal duurzaam.

Vrijwilligers

De vele vrijwilligers van de verschillende verenigingen beheren zelf het pand en iedereen draagt zijn steentje bij. Zo zijn er leden die helpen bij het onderhoud, is er iemand handig in het aanvragen van subsidies, maakt een groepje schoon en nemen andere leden het regelwerk voor hun rekening. Tanja Vos: ‘Gelukkig hebben we hier een ‘Willy Wortel’ rondlopen die handigheidjes weet om het bier voor te koelen voordat het naar de tap gaat. Het is fijn dat we op zoveel vrijwilligers een beroep kunnen doen.’

Leefbaarheid

Het is van groots belang dat voor de kernen het voorzieningenniveau op cultureel, sportief en sociaal-maatschappelijk gebied hoog blijft. De vier vaste gebruikers Sportvereniging SDDL, Carnavalsclub De Schottelzakken, Stichting Jeugdwerk DDDD en Drumband en Lyracorps Dedico zorgen samen met het toneel, de yogaclub en ouderenactiviteiten er voor dat er s ’avonds in dorpshuis Onder d’n Plag nog lang het licht gratis brand!