Repair Café Oss: vijf jaar gezelligheid en repareren

Het Repaircafé bestaat alweer vijf jaar, en dat mag gevierd worden! Wethouder Johan van der Schoot bood een mooi cadeau aan: een opslag- en demontage-ruimte in het nieuwe duurzaamheidsplein. Secretaris Gerard Rutten is er blij mee: “Daar worden zoveel onderdelen die wij goed kunnen gebruiken, weggegooid. Ik hoop dat we tot een systeem kunnen komen om die verspilling tegen te gaan.”

Twee keer per maand komen ze samen: de vrijwilligers van Repair Café Oss. Een groep gepensioneerde vakmensen die kapotte spullen repareren. Dat doen ze gratis. Gemeente Oss telt inmiddels vier Repair Cafés. We spraken met Jo van de Haterd en Gerard Rutten over het succes van het Repair Café.

In vogelvlucht

Jo van de Haterd, oprichter van Repair Café Oss, begint direct enthousiast te vertellen over het ontstaan. ‘Mijn zoon kende het initiatief en tipte me. Hij zei: ‘pa jij kunt goed organiseren. Is dit niet iets voor jou’? Toen ben ik me er in gaan verdiepen. Op internet zag ik dat er al een aantal Repair Cafés waren in Nederland. Ik heb daar informatie opgevraagd en ben op zoek gegaan naar vrijwilligers, bestuursleden en een locatie om te starten. Dat is in vogelvlucht hoe we begonnen zijn. We zijn gestart vanuit wijkcentrum De Bonte Hoef in Oss’.

Een vliegende start

Gerard Rutten, secretaris van Repair Café Oss, is één van de vrijwilligers van het eerste uur. Hij blikt terug op de beginperiode: ‘De toeloop was enorm. Het werven van vrijwilligers ging heel snel. We adverteerde in wijkkrantjes en hebben ons eigen netwerk ingeschakeld. Al snel hadden we een groep vrijwilligers. Dit waren allemaal vakmensen die het leuk vinden om hun kennis in de praktijk te brengen. Van fietsenmakers tot aan naaisters en van houtbewerkers tot messenslijpers en elektronica mensen. Vrij kort na de start in De Bonte Hoef zijn we ook in de Schadewijk begonnen’.

Meteen veel enthousiasme dus?

Jo: ‘Dat heeft denk ik verschillende redenen. Zoals Gerard al zei zijn onze vrijwilligers bijna allemaal gepensioneerde vakmensen die barsten van de kennis op hun vakgebied. Die kennis passen ze graag toe. Zelf vind ik onze milieudoelstelling ook belangrijk. Waarom gooien we alles zo makkelijk weg? Na een kleine reparatie kunnen kapotte spullen vaak nog jaren mee. We willen ook proberen om reparaties als ‘logische optie’ in de maatschappij terug te brengen. Veel jongeren kunnen bijvoorbeeld geen band meer plakken’. Gerard knikt instemmend en vult aan: ‘en natuurlijk de sociale functie van het Repair Café’.

Wat is die sociale functie?

Gerard: ‘Veel mensen kennen elkaar. Van vroeger, of uit een recenter verleden. Het is een echt ‘ons kent ons’ sfeertje tijdens bijeenkomsten. Jo: ‘Er zijn mensen die niks te repareren hebben maar toch altijd komen voor een kopje koffie. Zo komt er ook altijd een mevrouw langs met koekjes als wij aan het werk zijn. Gewoon omdat ze het mooi vindt wat we doen. Super toch?’