Samen voor meer groen in de buurt!

Door tuinen te vergroenen worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving! Doet u mee?

Waarom vergroenen?
Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Door uw tuin minder te verharden wordt uw tuin comfortabeler en komen er meer vogels en vlinders. Fijn voor uzelf, goed voor het klimaat.

 • Groen neemt water op en daarmee wordt tijdens extreme regenval het riool minder belast.
 • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof.
 • Groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers.
 • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.
 • Groen zorgt voor minder omgevingsgeluid.
 • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn.
 • Groen verhoogt de waarde van de woning.

Als gemeente nemen wij samen met Waterschap Aa en Maas verschillende maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Maar als je bedenkt dat ongeveer 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren, dan hebben wij ieders hulp hard nodig.

Wat kunt u zelf doen?
Als inwoner kunt u zelf een steentje bijdragen door water in eigen tuin af te voeren in plaats van in het riool. Door bijvoorbeeld water op te vangen in een regenton. En door uw tuin te vergroenen. Doet u mee? Kijk eens goed rond in uw eigen tuin. Met minder tegels kan het water makkelijker weg. Alle kleine beetjes helpen al. Hoe kunt u uw tuin heel eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken? Een paar tips:

 • Vang regenwater op.
 • Tegels eruit!
 • Kies makkelijke planten, zoals bodembedekkers.
 • Vergroen samen met buurtgenoten.

Samen aan de slag!
Binnenkort organiseren we een tegelruilactie samen met een tuincentrum binnen onze gemeente. U kunt dan een tuintegel ruilen tegen een vaste plant. We hopen daarmee iedereen enthousiast te krijgen om hun tuin groener te maken.

Ook voor kinderen is meer groen in hun omgeving belangrijk. Een schoolplein kan zo veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, waar kinderen weer in contact komen met natuur en kunnen spelen en ontdekken. Binnen onze gemeente gaan we schoolpleinen vergroenen. We kiezen vanuit Operatie Steenbreek één schoolplein uit, maar helpen ook andere scholen om hun pleinen te vergroenen. Scholen kunnen hiervoor een subsidie van de provincie aanvragen via schoolpleinen@brabant.nl

Wilt u op de hoogte blijven? Bezoek dan regelmatig deze website en hou de lokale media in de gaten.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie ook eens op www.operatiesteenbreek.nl. Zoekt u meer tips om zelf uw huis en tuin klimaatbestendig te maken? Ga dan naar www.huisjeboompjebeter.nl. Daar kunt u ook de gratis app downloaden en de score van uw eigen tuin bepalen.

We willen graag samen onze leefomgeving groener maken. Vindt u dat uw straat of buurt wel een beetje groener kan? Of hebt u een idee om samen met de buren of vrienden de buurt te vergroenen? Kijk dan op www.oss.nl/bewonersbeherenbuurt.