Taart voor melkveehouders Joris en Teun Hanenberg

Het is de week van de circulaire economie. Deze week zetten we een aantal Osse bedrijven in het zonnetje die hun grondstoffen hergebruiken en zo weinig mogelijk afval hebben. Wethouder Johan van der Schoot bracht op vrijdag 19 januari een taart naar Joris en Teun Hanenberg van VOF Hanenberg –  Vogels. Zij hebben een familiebedrijf dat een goede bijdrage levert aan circulaire economie.

Wethouder Johan van der Schoot: ‘We staan voor een grote opgave om minder afval te produceren en minder de natuurlijke grondstoffen uit te putten. Circulaire economie is een economisch systeem waarin afval niet bestaat en waarin grondstoffen  die daaruit worden gehaald opnieuw worden gebruikt. Het is fantastisch dat deze bedrijven in Oss laten zien hoe dat het kan! Zij geven een goed voorbeeld en zijn ambassadeur voor Duurzaam Oss.’

VOF Hanenberg – Vogels

Bij Hanenberg-Vogels wordt de koemest geperst uit drijfmest. Hierbij wordt de drijfmest verdeeld in droge koemest en een dunne fractie. De dunne fractie wordt op de akkers gebruikt voor de teelt van snijmaïs en voedselgewassen. De droge koemest gaat in de beddingmaster, waarin het door beluchting wordt gecomposteerd. Klik hier voor meer informatie over het product zelf, zoals het wordt aangeboden aan particulieren. En wil je meer weten over het productieproces? Bekijk dan het volgende filmpje.

Ook andere bedrijven krijgen een taart aangeboden voor hun duurzame prestaties.De komende weken bezoekt wethouder Johan van der Schoot de volgende bedrijven:

Beton Mortel Centrale Oss BV

Producent van circulair beton. Recyclet het beton uit de kelders van het voormalige ziekenhuis in Oss en paste dit toe in de nieuwe woonwijk Park Zwanenberg.

 Kringloopbedrijf Oss

Het Kringloopbedrijf Oss zamelt textiel en huishoudelijke spullen in die ze zo veel mogelijk hergebruiken, recyclen, opknappen en verkopen in de kringloopwinkel. Hierdoor ontstaat een kringloop van spullen die keer op keer hergebruikt worden.

Jures Techniek BV:

Jures Techniek BV ontwikkelde samen met een aantal leerlingen van ROC de Leijgraaf een duurzame waterbesparende reinigingsmachine voor de voedingsindustrie. Hierbij wordt het vuile water gefilterd en opnieuw in de installatie hergebruikt.