Tiny Forest op schoolplein Lithoijen

Op 14 november hebben ruim honderd leerlingen van basisschool Sint Jozef in Lithoijen een Tiny Forest op hun schoolplein aangeplant. Daarbij kregen zij hulp van gemeente Oss, leden van de Kernraad Lithoijen, Stadse Boeren Oss, IVN Natuureducatie en buurtbewoners. Drie kinderen die de naam van de Tiny Forest hebben bedacht, onthulden vol trots het naambord van Tiny Forest ‘t Bosje.

Tiny Forest ’t Bosje is onderdeel van het schoolplein van BS Sint Jozef, dat de afgelopen weken met veel hulp uit het dorp volledig op de schop is gegaan. In het kader van de provinciale subsidieregeling Groene Schoolpleinen werd het plein flink vergroend en van natuurlijke speelelementen voorzien. Als kers op de taart wordt een deel van het plein nu een heus minibos van ca. 220 m2 met een buitenlokaal. “We zijn van plan hier veel gebruik van te gaan maken, de biologie-, reken- of taalles kan vanaf nu ook buiten!”, aldus schooldirecteur Jenny van Hintum. Met hulp van vele ouders en vrijwilligers hebben de leerlingen meer dan 700 bomen van 39 verschillende inheemse soorten geplant. De kinderen hebben ook een eigen boom geadopteerd: “Mijn eigen boom is een hele mooie rozenboom, ik hoop dat hij heel mooi wordt!”, aldus een van de kinderen.

Plantseizoen

November is de start van het plantseizoen 2019/2020. IVN Natuureducatie plant daarom de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en omwonenden ruim 60 Tiny Forests aan door heel Nederland. Dat komt neer op meer dan 35.000 bomen! Het Tiny Forest in Lithoijen is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant. De provincie Noord-Brabant steunt de aanleg van in totaal minimaal 20 Tiny Forests in 9 gemeenten.

Een Tiny Forest is een inheems minibos van 200 à 400 m². Dit bos stimuleert de biodiversiteit, helpt bij waterberging en hittestress en is een fijne plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de ‘Plant mee’-campagne van IVN wordt in vele buurten in heel Nederland bijna 1,5 hectare aan groen geplant. Dat zijn 2 voetbalstadions vol bomen.

Meer Tiny Forests in Oss

De gemeente Oss en IVN willen de mogelijkheden voor meer Tiny Forests graag bekijken. Wilt u een Tiny Forest in uw buurt en zijn meer buurtbewoners enthousiast? Ga dan naar de site www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden en meld u aan. IVN gaat dan samen met u en de gemeente kijken naar de mogelijkheden om het te realiseren. Wilt u in uw eigen tuin een mini Tiny Forest, dan kan dat ook. Kijk op de site www.ivn.nl/tinyforest/achtertuin.