Buurtkanjers in actie voor ‘Praktisch Alles Groen’

Het was goed toeven op het terras van de Groene Engel in Oss op de zwoele dinsdagavond 21 augustus. Zo’n 35 actieve bewoners met een groen hart hadden gehoor gegeven aan de oproep om te helpen de ontwerpwedstrijd ‘Praktisch Alles Groen’ tot leven te brengen. Samen met je buurtgenoten €15.000 of €10.000 winnen om je buurt te vergroenen en nóg leuker te maken, daar gaat het om. Wethouder Johan van der Schoot opende de avond om de groene visie van Oss toe te lichten en hoe de wedstrijd hierin past. Hij benadrukte dat bij het bepalen van de winnaar het verbinden van buurt en buurtbewoners net zo belangrijk is als het vergroenen van de buurt. ‘We willen meer groen in onze wijken en dorpen en onze inwoners hier nauwer bij betrekken. De droogte van de afgelopen periode en de wateroverlast waarmee we vaker te maken hebben, vormen hopelijk een extra aansporing om met ideeën te komen. Ik hoop dat het een spannende en creatieve wedstrijd wordt.’

‘Je moet er écht even doorheen kijken.’

Deze opmerking kwam vaak over de lippen tijdens de avond. Want tenslotte gaat het daar om: Kijk eens naar je buurt door een andere bril en droom over hoe je buurt eruit zou zien met meer groen, gezelligheid en verbinding tussen buurtbewoners. Na een presentatie over de wedstrijd en de campagne ging iedereen vooral in gesprek met elkaar: Wat kun je als buurtkanjer bijdragen? De energie zat er de hele avond goed in. ‘Geweldig om te zien dat betrokken bewoners van de Gemeente Oss zich willen inzetten voor dit initiatief door mee te doen, mee te denken, hun netwerk te informeren en flyers en posters te verspreiden’, aldus de organisatie.

Buurtkanjers

Het slagen van de wedstrijd hangt af van het activeren van de inwoners van de gemeente Oss om in actie te komen voor hun buurt. Dan is het heel fijn dat er een netwerk van mensen is die al actief zijn in de verschillende dorpen en wijken. Denk aan IVN Oss, Stadse Boeren, Stichting Landschapsbelang, Stichting Landschapsbeheer, Natuurspeeltuin Megen en Stichting Arboretum. Maar ook bewoners met een idee voor een plan waren aanwezig. Mensen die (groen) hart hebben voor hun leefomgeving, die midden in hun leefomgeving staan en die mensen kunnen enthousiasmeren voor deze wedstrijd. Ze hebben niet voor niets de naam Buurtkanjers gekregen.

Doe je ook mee?

Gemeente Oss organiseert met IVN Natuureducatie de groene dorpen- en wijkenwedstrijd ‘Praktisch Alles Groen’ voor haar inwoners. Woon jij in de gemeente Oss en heb jij een idee om samen met je buurtgenoten, jouw buurt, wijk of dorp nóg groener, mooier, leuker, beter en leefbaarder te maken? Doe dan mee! Boom en droom met je buurtgenoten en giet jullie ideeën in een ontwerp; hoe ziet je buurt eruit door een groene bril? Op www.praktischallesgroen.nl kun je je idee tot 1 oktober indienen en vind je meer informatie. De winnaar wordt half oktober bekend gemaakt. Vragen stel je via praktischallesgroen@oss.nl.

 

Kijk voor meer informatie op www.praktischallesgroen.nl.