Praktisch alles groen

Praktisch Alles Groen: de leukste dorpen- en wijkenwedstrijd
Welkom! Je bent op de goede plek om alles te weten te komen over Praktisch Alles Groen. Een dorpen- en wijkenwedstrijd van de Gemeente Oss in samenwerking met IVN Brabant. Woon jij in de gemeente Oss en heb jij een idee om, samen met je buurtgenoten, de buurt, de wijk of het dorp waarin je woont nóg mooier, leuker, beter en leefbaarder te maken? Maak dan een ontwerp van hoe je jouw buurt ziet door een groene bril en doe mee aan deze wedstrijd.

Zet die groene bril op! Je moet er écht even doorheen kijken
Als je op deze site bent beland, heb je waarschijnlijk wel ideeën of wensen over jouw straat, buurt, wijk of dorp. Woon je in een straat, een hof, aan een plein of doorgaande weg? Of in een appartement en heb je alleen een balkon? Maakt niet uit! Laat je gedachten gaan over hoe jouw buurt nóg fijner wordt. Kijk naar buiten en boom eens met buurtgenoten over wat jullie willen veranderen in jouw buurt. 15.000 euro is niet niks. Dus denk GROOT.

Voorbeelden & Inspiratie
Een ontwerp? Dat klinkt ingewikkeld. Maar dat hoeft het niet te zijn. Ga gewoon aan de slag, boom met je buurtgenoten over een idee en maak het visueel. Denk daarbij aan de voorwaarden hieronder. Geen zorgen, het uitvoeren van het idee hoef je niet perse zelf te doen. De gemeente helpt namelijk mee bij het realiseren van het winnende idee. Een team van experts komt zelfs langs met raad en daad tijdens een speciale Meet & Greet bij jou in de buurt.

Winnaars 2018
De eerste prijs ging naar het project ‘Slowpad’. De tweede prijs ging naar ‘Groene long vernieuwd’. Jurylid Lodewijk Hoekstra gaf aan dat er een voorwaarde aan de tweede prijs zit, namelijk het betrekken van de inzending ‘De Groene Geer’.  De aanmoedigingsprijs ging naar een herenboerderij in de omgeving van het Sibeliuspark in Oss.

Meedoen in 2019
Dat kan vanaf 1 april 2019 op deze site. Dien vóór 1 oktober 2019 jullie ontwerp in. Iedereen die in de gemeente Oss woont kan meedoen. Wees creatief en heb plezier samen. Zorg dat je met jullie ontwerp bijdraagt aan:

  • Meer groen in je buurt. Denk aan biodiversiteit, insecten en vogels.
  • Minder tegels en dus meer ruimte voor regenwater.
  • Meer sociale verbinding, gezelligheid en contact tussen buurtgenoten.
  • Doe het samen! Meer inbreng van je buurtgenoten, is meer kans op winnen.
  • Laat ons zien dat er draagvlak is voor jullie idee in de buurt.
  • Het wedstrijdgebied is minstens drie straten groot in de gemeente Oss.  Dit mag openbaar of particulier  terrein zijn.

Voeg een visualisatie van het plan toe. Denk aan foto’s, een video of gebiedskaarten. In het plan staat wat er moet gebeuren, wie wat doet en hoeveel het ongeveer kost.

Heb je een vraag?
Bezig met jullie groene ontwerp maar heb je hulp nodig? Stuur een mail naar praktischallesgroen@oss.nl en wij regelen dat je samen met een expert verder komt! Ook voor andere vragen mail naar praktischallesgroen@oss.nl. Vanaf 1 april 2019 kun je je idee indienen en beatwoorden we al je vragen.

Anderen enthousiast maken?
Wil jij jouw buurtgenoten, vrienden of collega’s ook enthousiast maken over Praktisch Alles Groen? Mail de flyer naar je buurtgenoten!

IVN Flyer (A5) def

Dien jullie plan in

Met hoeveel personen dien je dit plan in?
Uploaden plan

Paspoort

Wie
Praktisch Alles Groen
Categorie
Planet
Global Goal
Duurzame steden en gemeenschappen
Klimaatactie
Leven op het land
Doel
Woon jij in de gemeente Oss en heb jij een idee om, samen met je buurtgenoten, de buurt, de wijk of het dorp waarin je woont nóg mooier, leuker, beter en leefbaarder te maken? Maak dan een ontwerp van hoe je jouw buurt ziet door een groene bril en doe mee aan deze wedstrijd.