Mars langs de Zuiderwaterlinie

Deze week trekken wandelaars en natuurliefhebbers ’s avonds langs de Zuiderwaterlinie tussen Grave en Bergen op Zoom. Vier etappes van 10 km gaan door de gemeente Oss: Ravenstein – Megen op 17 september, Megen – Oijen op 18 september, Lithoijen – Megen op 19 september, Maren-Kessel – Empel op 20 september. Meedoen is gratis. Wandelaars genieten van het prachtige landschap en van smakelijke verrassingen onderweg.

Hoe kun je meedoen?
De etappes starten om 18.00 uur (verzamelen om 17.30 uur). De wandeling eindigt om 20.30 uur; daar is vervoer naar het startpunt geregeld. Dit zijn de opstappunten voor de Osse etappes:
– 19 september: start Restaurant Raadhuis (Lithoijen); eind: Brasserie Oud Maren (Maren-Kessel)
– 20 september: start Brasserie Oud Maren (Maren-Kessel); eind: De Lachende Vis (Empel).
Meer informatie en aanmelden voor de Mars langs de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterlinie.nl/de-mars.

Wat is de Zuiderwaterlinie?
De Zuiderwaterlinie is 165 km lang en loopt dwars door Brabant: van Bergen op Zoom naar Grave. De Mars langs de Zuiderwaterlinie loopt in twee richtingen. Op de laatste dag – zondag 23 september – ontmoeten de wandelaars van de laatste etappes elkaar in Heusden. Deze linie is van oorsprong een historisch verdedigingswerk. Onze voorvaderen voerden oorlogen met water als wapen. Zij bouwden een indrukwekkend stelsel van waterlinies. Kwam de vijand te dichtbij? Dan lieten zij het land onderlopen. Vestingbouwer Menno van Coehoorn was daar heel goed in. Hij ontwierp ruim tweehonderd jaar geleden een indrukwekkend stelsel van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen. Dat noemen we nu de Zuiderwaterlinie.