Dak van asbest? Ga voor een gezond dak!

Van 13 tot en met 19 september 2021 is de Week van de Asbestvrije Schuur. Dit is een initiatief van Milieu Centraal. Asbestmaterialen in slechte staat kunnen zorgen voor risico’s voor onze gezondheid en het milieu. Gemeente Oss vindt een gezonde buurt om in te wonen belangrijk. Er ligt nog zo’n 600.000 m2 asbestdak in Oss. Inwoners mogen asbestdaken tot 35 m2 zelf verwijderen. Onder de voorwaarde dat dit veilig gebeurt.

Onderzoek

In de periode 2018-2019 heeft de gemeente Oss gekeken hoeveel asbestdaken er zijn in Oss. Er ligt zo’n 600.000 m2 asbestdak in Oss. Eigenaren van woningen en bedrijven met een asbestdak krijgen een brief over het verwijderen van asbest en wat daarbij komt kijken. Uit het onderzoek bleek dat het vaak gaat om schuurtjes of bijgebouwen.

Daken ouder dan 1994

Heeft u een schuurtje of bijgebouw van voor 1994? Dan is er een kans dat er asbest in de dakbedekking zit. Een asbestdak tot 35 m2 mag u zelf verwijderen. Onder de voorwaarde dat dit veilig gebeurt.

Waarom asbest verwijderen?

Door het asbestdak te vervangen, kiest u voor een gezond dak. Door weer en wind kunnen er asbestvezels vrijkomen uit oudere daken. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en op de grond terecht. Bij schade of brand is de eigenaar verantwoordelijk voor de kosten van het opruimen van het asbest. Niet alle verzekeraars dekken namelijk deze kosten.

Combineren met zonnepanelen

De kosten voor het vervangen van een asbestdak zijn heel verschillend: van een paar honderd tot duizenden euro’s. Het is daarom slim om te kijken of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen.  Op die manier kunt u op termijn alle kosten terugverdienen. Voor zonnepanelen zijn er aantrekkelijke financieringsregelingen. Een groen dak is ook een mooie optie, met of zonder zonnepanelen. Voor inwoners van gemeente Oss is er een subsidieregeling is voor de aanleg van groene daken.

Onderzoek Milieu Centraal

Landelijk blijkt dat veel woningeigenaren hun asbestdaken willen vervangen. Het percentage steeg in 2020 naar 30% . En dat terwijl het voorgenomen verbod vanuit de Rijksoverheid niet doorging.  Milieu Centraal doet hier sinds 2016 onderzoek naar. Huizenbezitters vinden het steeds belangrijker dat hun huis en dak asbestvrij is. Wat nog niet altijd bekend is, is dat je kleine asbestdaken onder bepaalde voorwaarden zelf mag verwijderen.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op: www.oss.nl/asbest. Hier vindt u ook  meest gestelde vragen antwoorden en instructiefilmpjes over asbest. U kunt ook vragen stellen via mailadres asbestdaken@oss.nl.