Energie besparen begint met isoleren

De derde maand van de energiebesparingscampagne Oss Schakelt Door zit er weer op. In augustus was er aandacht voor de was buiten te drogen hangen. Daarmee bespaar je energie, want wasdrogers zijn energieslurpers. Het lijkt een kleine stap, maar iedere stap is er één als het om energie besparen gaat. Omdat er nog véél meer mogelijk is, heeft Oss Schakelt Door in augustus ook aandacht besteed aan de (offline en online) EnergyParties van Buurkracht en gaan we in september verder met het volgende thema: isoleren.

Met isoleren bespaar je 17% warmte
Het besparingsthema voor september is: isoleren, bereid je goed voor! Want een lagere energierekening, beter milieu én meer wooncomfort begint met isoleren. Op die manier verliest een huis in de winter veel minder warmte, oftewel minder stoken. Dat is te bereiken met vloer-, dak-, muur- en glasisolatie, maar ook met kleinere maatregelen, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Wist je dat je met isoleren gemiddeld 17% warmte kunt besparen? En, goed om te weten; je houd niet alleen warmte binnen in de winter, maar je houd ook de warmte buiten in de zomer.

Veel inwoners in gemeente Oss hebben al geïsoleerd

Uit onderzoek door Oss Schakelt Door blijkt dat veel inwoners in de gemeente Oss (gedeeltelijk) hebben geïsoleerd. Of dat van plan zijn. Dat komt omdat mede omdat steeds meer mensen de voordelen van isoleren inzien. Er is altijd een reden te vinden waarom investeren in isolatie een slimme stap is. Allereerst het wooncomfort, omdat je huis in de winter sneller warm is en in de zomer langer koel blijft. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis minder gehorig én heb je minder last van tocht, vocht en schimmel. Een tweede reden om te isoleren is omdat het beter is voor het milieu. Een huis met een groen label (A of B) is energiezuinig, omdat het minder CO2 uitstoot. Ten slotte is een goed geïsoleerd huis goed voor de portemonnee: het verhoogt de waarde van je huis, de energierekening gaat omlaag (tot wel 30%!) en de kosten van isolatie heb je er al tussen de 3 en 7 jaar uit, afhankelijk van het type huis en het type isolatie.

Isoleren? Hoe betaal je dat?

Woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren, komen tot eind 2020 in aanmerking voor een (tijdelijke) Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Ook zijn er mogelijkheden om de investering later terug te betalen via fondsen en duurzaamheidsleningen. Oss Schakelt Door heeft de mogelijkheden op een rijtje gezet.

Challenge september
Bewoners uit de gemeente Oss die zich vóór 1 oktober aanmelden voor een kosteloos Keukentafelgesprek maken kans op het winnen van een (extra) bouwmarktvoucher. Tijdens het Keukentafelgesprek komt een energiecoach thuis langs (online is ook mogelijk) om te bespreken hoe de bewoner zijn huis verder kan verduurzamen, met in september in het bijzonder aandacht voor isoleren.