Duurzaamheid in hoofd en hart

Lucian van Heumen (SlowCare Elzeneindhuis)

Wie het verhaal van het SlowCare Elzeneindhuis hoort, wordt daar vanzelf een beetje stil van. Allereerst vanwege de bijzondere mensen die er wonen, maar ook vanwege de filosofie achter… eigenlijk achter alles wat er gebeurt. ‘We gaan hier van hoofd naar hart”, aldus Lucian van Heumen. Het is de ultieme les in duurzaamheid.

Het Elzeneindhuis is een zorgconcept voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Dat concept is ontwikkeld op basis van een visie die SlowCare heet. “De naam zegt het al. Alles draait hier om zorg, tijd en aandacht.”

Lucian en Ingeborg van Heumen bouwen hier stap voor stap aan de ideale woonomgeving voor kinderen en jongvolwassenen die extra aandacht nodig hebben, onder wie hun dochter Eline. Het zijn stuk voor stuk bijzondere mensen die iets in je losmaken.

“Het is een verborgen groep”, aldus Lucian. “Die moet je niet ‘wegstoppen’ in grote huizen in het buitengebied, zoals nu vaak gebeurt. Ze moeten gezien worden, het contact aangaan met hun omgeving. Dan gebéurt er iets met je.”

“Het is een ‘healing environment’”

Midden in de samenleving
Het Elzeneindhuis – in de oude Elzeneindschool in Oss – biedt zorg en dagbesteding aan 32 jongvolwassenen. “Het is een ‘healing environment’ met menslievende aandacht en zorg voor mens en omgeving”, aldus Lucian.

Want dat streven hij en Ingeborg nadrukkelijk na: dat het Elzeneindhuis en de buurt de verbinding met elkaar opzoeken. Zodat ze iets opbouwen samen, leren van elkaar en elkaar inspireren.

“Onze kinderen halen bijvoorbeeld elke donderdag lege flessen op in de buurt en gaan naar de kerstmusical van de basisschool verderop. En andersom komen de leerlingen van die school voorlezen en houden we als MikMak-ers de wijk schoon.”

Zo bouwen ze aan duurzame relaties. En daar wordt iedereen rijker van.

“Alles zoveel mogelijk vanuit een filosofie van aandacht”

Duurzaam bouwen
Maar ook het Elzeneindhuis zelf is in alle opzichten duurzaam. We moeten immers zuinig zijn op moeder Aarde, aldus Lucian. Daarom is het huis – of eigenlijk de diverse deelgebouwen waaruit het bestaat – zo duurzaam mogelijk gemaakt.

Overal triple glas, kierdichte wanden, warmteterugwininstallaties, ecoverf, warmtepompen voor  vloerverwarming  en tapwater, 400 zonnepanelen… Aan alles is gedacht.

“We vinden duurzaamheid ontzettend belangrijk”, aldus Lucian. “Maar dan wel vanuit een integrale benadering. Oftewel: niet alléén duurzame contacten of alléén duurzame bouw. Maar álles zoveel mogelijk vanuit een filosofie van aandacht. Want aandacht zorgt voor kwaliteit, in elk opzicht.”

“Er zijn momenten geweest dat we er behoorlijk doorheen zaten”

Mooiere wereld
Wie duurzame keuzes wil maken, moet vaak drempels overwinnen: financieel bijvoorbeeld, of praktisch. In het geval van het Elzeneindhuis geldt dat eigenlijk in het kwadraat.

Lucian: “Dat klopt, het is bepaald niet vanzelf gegaan. En er zijn ook momenten geweest dat we er behoorlijk doorheen zaten. Maar dan kijk je naar wat je wel bereikt hebt, naar de bewoners en wat zij de wereld te bieden hebben. Dan twijfel je niet meer hoor, dan zet je door. Want de wereld wordt er echt een beetje mooier van.”

Paspoort

Wie
Stichting Slowcare Elzeneindhuis
Categorie
People
Global Goal
Duurzame steden en gemeenschappen
Goede gezondheid en welzijn
Doel
Het bouwen van een ideale woonomgeving voor kinderen en jongvolwassenen die extra aandacht nodig hebben.
Resultaten
Het Elzeneindhuis -in de oude Elzeneindschool in Oss- biedt zorg en dagbesteding aan 32 jongvolwassenen. Een streven is dat het Elzeneindhuis en de buurt de verbinding met elkaar opzoekt. Zodat ze samen iets opbouwen, van elkaar leren en elkaar inspireren.