Sociale huurwoningen met Nul op de meter

Voor woningcorporatie BrabantWonen verbouwden  Kemkens Installatieburo en Casper de Haan onderhoud & renovatie het voormalige ontmoetingscentrum De Brink in Oss. Ze maakten daarvan  vier extreem energiezuinige woningen. De Groene Brink is de naam van de woningen.

Nul-op-de-Meter
Een proefproject met vier dezelfde Nul-op-de-Meter woningen. Alleen dan met vier verschillende typen installaties. Vier verschillende manieren om Nul-op-de-Meter te bereiken. De woningen zijn vanaf 1 maart 2018 bewoond. De woningen worden zorgvuldig gemonitord qua installaties en energieverbruik.

De huurders
Voor dit project heeft BrabantWonen speciale huurders geselecteerd. Mensen die duurzaamheid erg belangrijk vinden. En die graag hun woon- en gebruikerservaringen willen delen.

Wat is NOM?
Een Nul-op-de-Meter (NOM) woning is een huis dat evenveel of meer energie opwekt als het gebruikt. Er moeten wel kosten betaald worden aan de netbeheerder voor de elektriciteitsaansluiting. Ook betalen de huurders maandelijks de Energie Prestatie Vergoeding aan de verhuurder. Er geld een prestatiegarantie wat betekend dat er 18 jaar geen elektriciteit hoeft worden afgerekend aan de energieleverancier.  Alleen als de huurder buiten zijn bundel gebruikt.

Van ontmoetingscentrum naar energiezuinige woningen
Het ombouwen van voormalige ontmoetingscentrum De Brink tot vier energiezuinig woningen was een behoorlijke uitdaging. De oude indeling van het ontmoetingscentrum, de vloer en alle installaties zijn verwijderd. Meer informatie over de bouwkundige voorzieningen van De Groene Brink kijk op http://www.degroenebrink.nl/