Duurzame Ossenaar Will Segers

Alle kleine beetjes helpen om Oss duurzamer te maken. Hier zijn de tips & tricks van duurzame Ossenaar Will Segers uit de wijk Ruwaard in Oss. Ze woont daar sinds 1998 en is afkomstig uit Alphen (Noord-Brabant). Will leeft al jaren duurzaam en is opgegroeid met het motto ‘alles gebruiken en niets verkwisten’.

Will:

 1. Ik heb al jaren zonnepanelen op mijn dak. Ben dus energieneutraal wat betreft elektriciteit.
 2. Voor de thee gebruik ik een kleine fluitketel en ik kook elektrisch.
 3. Ik gooi bijna nooit eten weg en neem de ‘kontjes’ van het brood van mijn dochter. Anders verdwijnen die maar in de kliko.
 4. Kleding koop ik alleen als het nodig is. Door mijn kleding goed te luchten en af te wisselen, hoef ik het minder snel te wassen.
 5. In 2017 heb ik nog geen kleding gekocht. Alleen een paar schoenen die iets duurder zijn. Maar de zolen daarvan gaan minder snel kapot.
 6. Heel soms gaan etensrestjes in de groene kliko.
 7. Het douchewater vang ik op en spoel er de wc mee door.
 8. Ik gebruik nooit een auto in Oss. Alleen als ik materialen voor Het Maaslands Operette en Musicalkoor moet vervoeren. Soms passen die niet in mijn fietstas.
 9. Naar Nijmegen ga ik alleen met de auto als het echt noodzakelijk is. Om mijn dochter te bezoeken neem ik de fiets naar het station en vervolgens de trein naar Nijmegen.
 10. Voor het koor gebruik ik voor verslagen in het klad, alleen papier dat aan een kant al beschreven of bedrukt is.
 11. Mijn kleinkinderen gebruiken als ze bij mij zijn dat kladpapier om te tekenen.
 12. Ik organiseer al tien jaar lang een spellentocht met acht opdrachten voor de Boerendag in Alphen voor 150 kinderen. Voor de opdrachten maak ik gebruik van gratis waardevol materiaal.
 13. Doppen van flessen en pakken en oude mobieltjes spaar ik voor stichting Hulphond.
 14. Mijn huis is verlicht met spaarlampen.
 15. De verwarming gaat om 20.00 uur op twaalf graden. Ik heb een plaid in de buurt voor als ik het koud krijg.
 16. Ik koop praktisch geen eten met plastic verpakkingen en neem altijd een tas van Oxfam Novib mee voor de boodschappen.
 17. Bij de bakker koop ik een heel gesneden brood. In de winkel laat ik er een papieren zak omheen doen. Thuis verpak ik het brood in een plastic zak, die ik vaker gebruik, om het in te vriezen. De papieren zak van het brood gebruik ik voor ‘sanitair’ afval.
 18. Ik neem naar de groenteboer altijd tasjes mee voor de appels en de peren. Ik koop zo veel mogelijk voedsel uit deze regio.
 19. In de supermarkt koop ik zoveel mogelijk voedsel verpakt in glas of papier. Het lukt niet altijd, maar ik zoek er wel naar.
 20. De auto was ik slechts twee keer per jaar met één emmer water. Stofzuigen en het bed verschonen doe ik alleen als ik het nodig vind.
 21. Mijn huis is bijna helemaal geïsoleerd. Alleen een deel van de zolder moet nog.

Dit zijn de tips van duurzame Ossenaar Will. Heb je ook al maatregelen genomen voor een bewuster groen leven, laat het ons weten op duurzaam@oss.nl #DUURZAAMOSSENNUJIJ!

Paspoort

Wie
Will Segers
Categorie
People
Planet
Global Goal
Betaalbare en duurzame energie
Duurzame steden en gemeenschappen
Klimaatactie
Leven op het land
Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Verantwoorde consumptie en productie
Doel
Gooit niets weg en gebruikt alles.
Resultaten
Met recht een duurzame Ossenaar.
Toelichting
Goed voorbeeld doet volgen.