Enthousiaste Megense duurzame kruidenier breidt uit met een koffiehoek

Kaas van boer Spierings, vlees van de Osse Taurus runderen, groenten van de biologische Tuinderij De Twee Linden en bier van de Muifelbrouwerij in Oss. Een greep uit het assortiment van de Megense Molen. Naast de dagelijkse boodschappen is er ook het servicepunt van Post.nl. Lekker handig als je postzegels nodig hebt. Binnenkort breidt duurzame kruidenier Richard Houdijk zijn winkel naast de Megense Molen uit met een koffiehoek waar toeristen en bezoekers koffie met vers gebak kunnen krijgen. “Gezellig”, vindt Richard, “Als de verbouwing achter de rug is, kunnen we vanuit de winkel de molen aanraken. Da’s toch een extra beleving!”

Hulpkrachten

De Megense kruidenier vindt duurzaamheid erg belangrijk. Naast het assortiment dat hij betrekt van lokale boeren en producenten, heeft hij in de winkel voor enkele dagen hulp van jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt dat ook wel genoemd. Die helpen hem met het sorteren van aardappelen en meel, het vullen van de schappen, het schoonhouden van de winkel en het doen van inkopen. Heel goed voor de leefbaarheid in Megen en de jongeren doen werkervaring op.

Voor alle bezoekers heeft hij een vriendelijk woord klaar en zijn persoonlijke benadering, maakt dat de Megenaren graag bij de Megense Molen voor hun dagelijkse boodschappen komen. Ook zijn vrolijke vlogs op YouTube en zijn berichtjes op Facebook zorgen voor een schare, lokale fans. In Megen en omstreken vinden ze het prachtig hoe Richard verslag doet over zijn honing, Koningsdag en reclame maakt voor barbecue pakketten en tuingereedschap. Daarbij krijgt hij hulp van zijn gezinsleden en leveranciers. Zelfs de lokale voetbalclub is fan van zijn ludieke vlogs. Zelf vindt hij “dat hij maar wat doet” maar zijn volgers zijn er blij mee en zien er de lol van in.

Tijdelijke behuizing

Vanaf 22 september verhuist de winkel van Richard voor een paar maanden naar de Kapelstraat 8 in Megen, vroeger bekend als ’t Megens Pakhuis. Dan wordt zijn onderkomen verbouwd tot een pand dat weer vele jaren mee kan. Hij heeft nu een uitverkoop om in de nieuwe winkel plaats te maken voor nog meer duurzame en lokale producten. Het nieuwe jaar hoopt Richard te beginnen in zijn oude vertrouwde winkel naast de Megense Molen. In elk geval is er in de herfst en winter, als de dagen donker en kort zijn, zaterdags Soep van Loes te verkrijgen bij de Megense Molen. Een troostrijke gedachte.

Paspoort

Wie
Megense Molen
Categorie
People
Profit
Global Goal
Duurzame steden en gemeenschappen
Eerlijk werk en economische groei
Goede gezondheid en welzijn
Doel
Verkoopt duurzame, lokale producten
Resultaten
Onderneemt maatschappelijk verantwoord
Toelichting
Schuwt de moderne sociale media niet en is een bekende vlogger in Megen en omgeving