Verbeteren infiltratie Geffen

Ondanks de heftige regenbuien van de laatste jaren verdroogt de grond. Om de droogte én wateroverlast na hevige buien tegen te gaan, passen we de goten langs een drietal wegen aan en realiseren we een tweetal wadi’s.

Wat gaan we doen?

We verlagen plaatselijk de berm, de bestaande goten worden aangepast en we realiseren een tweetal wadi’s. Bij hevige neerslag loopt het water via de weg naar de aangrenzende goot. Vervolgens stroomt het regenwater via een aparte buis naar de wadi. Door dit regenwater niet meer naar het riool af te voeren, blijft het water in het gebied wat gunstig is voor de grondwaterstand. Bekijk Bewonersbrief afkoppeling Geffen voor meer informatie.

Wat is een wadi?

Wadi staat voor water afvoer door infiltratie. Een wadi is een kleine verlaging van ongeveer 40 cm diep met flauwe hellingen. Om ervoor te zorgen dat het overtollige water goed weg kan zakken in de bodem, brengen we onder de bodem een zandlaag en lavasteen aan. Alleen tijdens en na een hevige neerslag staat er tijdelijk water in de wadi. Bekijk onderstaande video voor om meer te weten te komen over wadi’s en infiltratie van regenwater.

Kan ik hier zelf ook aan bijdragen?

Ja, er zijn tal van mogelijkheden om in jouw tuin het water de grond in te laten gaan. Je kunt tegels vervangen door plantjes, gras, grind of houtsnippers. Je kunt je regengoot loskoppelen en het water je tuin in laten lopen. Kijk hieronder voor verschillende ideeën hoe je op een leuke manier kunt bijdragen. Neem ook eens een kijkje bij de Orde van de Klauw om meer te weten te komen over een groener en blauwer Oss of bekijk het stappenplan makkelijk groen in deze flyer.

Ook in Berghem gaat het regenwater terug de grond in

 

Paspoort

Wie
Gemeente Oss
Categorie
Planet
Global Goal
Duurzame steden en gemeenschappen
Klimaatactie
Doel
Om de droogte én wateroverlast na hevige buien tegen te gaan, passen we de goten langs een drietal wegen aan en realiseren we een tweetal wadi’s.
Toelichting
Aanpassing van de goten langs de weg en aanleg tweetal wadi’s.