Bij Herpinia heeft iedereen voordeel van energie neutraal complex

“Als we de lampen van de veldverlichting kunnen vervangen voor ledverlichting, zijn we helemaal energie neutraal. Dat is nog de laatste stap die we moeten zetten.” Aldus Theo van Gasteren, bestuurslid accommodatiezaken bij voetbalclub Herpinia. Interim-voorzitter Ad van der Velden is het met hem eens. “Volgend jaar bestaat onze club 90 jaar. Het zou mooi zijn als dat over een tijdje gerealiseerd kan worden.”

 Flinke besparing

De 400 leden van de voetbalclub vonden een paar jaar geleden dat de energierekening toch wel de spuigaten uitliep. Op jaarbasis bedroeg die toch al gauw €14.000,00. Meer als €1000,00 euro per maand voor onder andere de 5 gasgestookte boilers die zorgden voor de warmwatervoorziening in de kleedkamers. Onlangs zijn die oude boilers vervangen voor een boilersysteem met zonnecollectoren. De energierekening dit jaar laat nu al een aanzienlijke besparing zien. Dat is erg naar de zin van de leden van met het rood-zwarte hart.

Lage contributie

“We streven er naar de contributie zo laag mogelijk te houden, zodat het lidmaatschap voor iedereen op te brengen valt. Zo betaalt een jongste junior-lid slechts €79,00 per jaar. Dat kan natuurlijk ook omdat alle elftalbegeleiders en trainers vrijwilligers zijn”, zegt Ad. “We hebben dus allemaal voordeel van een energie neutraal voetbalcomplex.”

Het bestuur is er trots op dat Herpinia zo’n stabiele en financieel gezonde club is. Het onderhoud van de accommodatie, kleedkamers, de kantine en de apparatuur gebeurt ook door de leden zelf en sponsoren die niet alles in rekening brengen.

Verdere maatregelen

Naast het feit dat de warmwatervoorziening voor de kleedkamers is aangepast, is ook de verwarming van de kleedkamers energie neutraal gemaakt. Als de kleedkamers worden gebruikt bij trainingen en bij wedstrijden is het er behaaglijk 20 graden. De rest van de tijd staat de thermostaat koeler afgesteld. Ook de kantine is in de plannen gelijk meegenomen. Alle gloeilampen zijn inmiddels vervangen voor ledverlichting en ook het water wordt verwarmd door de zon.

Op het dak van het clubgebouw liggen ook nog zo’n 150 zonnepanelen die de nodige energie opwekken. We denken met al deze maatregelen een besparing van €7500,00 per jaar te halen.

Toekomstbestendig

Er was voorgerekend dat de totale investering van € 101.000,00 (inclusief de vervanging van de veldverlichting) een terugverdientijd heeft tussen de zes en acht jaar.

Subsidieregeling

Herpinia heeft gebruik gemaakt van de Subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame energie Sportaccommodaties (EDS). Van de subsidiabele kosten(materiaal) die we als vereniging moeten maken wordt 30% aan subsidie uitbetaald, zo’n €20.000,- en daarbij opgeteld een gunstige lening van de gemeente Oss denken beide bestuursleden dat voetbalclub Herpinia al veel eerder de investeringskosten eruit heeft. Zij hoopt het goede voorbeeld te geven voor de eigen gemeenschap en dat hun club nog lang blijft bestaan.

 

 

 

 

 

Paspoort

Wie
Voetbalclub Herpinia
Categorie
Planet
Global Goal
Betaalbare en duurzame energie
Duurzame steden en gemeenschappen
Goede gezondheid en welzijn
Ongelijkheid verminderen
Doel
Een energie neutraal complex bespaart energie en geld. Daardoor ook kosten voor contributie laag houden.
Resultaten
€7.500,00 bespaard per jaar!