Osse HAS-minor: “De wereld in het klein”

Oss heeft misschien geen hogeschool, maar wel een eigen minor. De afgelopen vijf jaar zijn jaarlijks zo’n vijftig studenten van HAS Hogeschool aan de slag geweest met lokale duurzame thema’s. “Studenten van verschillende opleidingen worden daarbij gemixt en vormen gedurende tien weken superslimme mini-denktanks.”

 Aan het woord is Cindy Hagenstein, beleidsmedewerker economie bij de gemeente Oss. De samenwerking tussen haar gemeente en de hogeschool is uniek in Nederland, zo vertelt ze. “Ik ben daar écht trots op. We werken overigens op meerdere manieren met de HAS samen. Zo spelen studenten van de school ook een belangrijke rol binnen het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen.”

Oss in 2050

Hoe ziet de agrifoodsector er in 2040 uit? Wat voor soort vlees ligt er over twintig jaar in de supermarkt dankzij de eiwittransitie? En wat zijn de effecten daarvan voor het lokale bedrijfsleven? Het zijn typisch vraagstukken waar de studenten tijdens de minor antwoord op geven.

“Normaal gesproken werken ze aan een opdracht voor een bedrijf uit Oss, maar vanwege corona hebben ze deze keer een opdracht voor de gemeente uitgevoerd”, legt Cindy uit. “We wilden koste wat kost de minor tóch laten plaatsvinden. Juist nu, zodat de kwaliteit van het onderwijs hoog blijft. En ook voor het welzijn van de scholieren, die hierdoor veel interactie hadden.”

“De studenten hebben dit jaar plannen geschetst voor het gebruik van de ruimte in Oss. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe het centrum, Landerij van Tosse en bedrijventerrein Moleneind-Landweer er in 2050 uit moeten zien.”

Cindy: “De studenten hebben tijdens de minor ervaren welke bijdrage zij zélf kunnen leveren”

Panorama Nederland

Dit idee kwam van Joeri de Bekker, projectleider vanuit de HAS. Hij raakte geïnspireerd door Panorama Nederland van rijksbouwmeester Floris Alkemade. “Die laat zien hoe Nederland er over dertig jaar uit kán zien”, vertelt Joeri. “Daarbij houdt hij rekening met maatschappelijke vraagstukken, zoals de klimaatverandering, de vergrijzing en het woningtekort.”

Het toekomstbeeld dat Alkemade schetst is aantrekkelijk en positief, zodat heel Nederland denkt: hier gáán we voor. Joeri: “Voor studenten is dit een belangrijk thema, omdat juist hun generatie hoop moeten houden op een mooie toekomst op deze planeet. Sterker nog: ze hebben tijdens de minor ervaren welke bijdrage zij zélf kunnen leveren.”

Alles online

Cindy en haar collega’s stellen normaal gesproken een programma samen voor de derdejaarsstudenten, met een bustour door de stad, lezingen op inspirerende locaties en een borrel. Maar corona was nu dus spelbreker. “Dit jaar gebeurde alles online. Toch waren de eindpresentaties van een hoog niveau”, aldus Cindy.

Joeri: “Eigenlijk is Oss de wereld in het klein!”

De studenten hebben hun plannen op creatieve manieren getoond: van drone-opnames tot en met een poster van vijftien meter lang die werd ondersteund door een Prezi-presentatie en een video. Cindy: “Ik werd geraakt door een ‘journaal’ over eenzaamheid onder ouderen. Knap dat zulke jonge studenten hier aandacht voor hebben. Bovendien, over dertig jaar hoor ik zelf bij die ouderen…”

De toekomst

Nu de minor erop zit, is het voor Cindy en Joeri tijd om weer vooruit te kijken. “Bij een vervolg zou een combinatie-opdracht voor bedrijven én de gemeente geweldig zijn”, zegt Joeri. “De vrijheid die de studenten dit jaar kregen, was fantastisch, maar de opdracht was fictief. Bedrijven toetsen of de oplossingen van studenten ook echt haalbaar zijn. Dat is ook veel waard.”

Mag Joeri het zeggen? Dan komt de zesde editie er sowieso. “Oss is een fantastische gemeente hiervoor”, vertelt hij tot besluit. “Je hebt hier alles: een grote stad, kleine dorpen, en allerlei soorten landschappen en bedrijven. Daarnaast zijn er verbindingen over de weg, het water en het spoor. Eigenlijk is Oss de wereld in het klein!”

Foto Joeri: Thijs ter Hart