Leerlingen Mondriaan college aan de slag met energiebesparing

Deze week stond het Mondriaan College in het teken van energiebesparing. Dat begon afgelopen maandag voor 110 leerlingen met een ‘energy challenge’ en allerlei opdrachten. Ook maakten ze een ‘Stoel van de Toekomst’.

Wethouder Duurzaamheid Johan van der Schoot nam namens het college van B&W op vrijdag 27 november de stoel in ontvangst: “Mooi dat jullie deze week met bewustwording en energiebesparing aan de slag zijn gegaan. Duurzaamheid gaat vooral over de toekomst. Dus over jullie en de generaties ná jullie. Daarvoor moeten wij nu ingrijpende keuzes maken. Wij vinden het belangrijk dat jongeren meer hun stem laten horen. Deze Stoel van de Toekomst symboliseert de open uitnodiging aan alle jongeren om mee te denken en mee te doen.”

Week van de energie

In de week van 23 tot en met 27 november werkten de leerlingen aan opdrachten met verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan energielekken, isolatie, en warme-truien-dag. Ook onderzochten de leerlingen welke bijdragen ze kunnen leveren aan het duurzamer maken van de school. Én hoe ze door hun gedrag te veranderen energie kunnen besparen. Eén van de opdrachten was het meten van het energieverbruik en wanneer je energie bespaart. Daarvoor maakten ze gebruik van warmtecamera’s en energiemeters. Scholen die deelnemen aan energy challenges besparen gemiddeld meer dan 15% op hun energierekening.

Wat kun jij zelf doen?

Voor het duurzamer maken van Oss werkt gemeente Oss graag samen met onder meer ondernemers, onderwijs en de Talentencampus. Met deze week willen we jongeren bewust laten worden van hun gedrag. Zodat ze zien wat hun invloed is op het stroomgebruik en welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Wat kun je zelf doen?

De Stoel van de Toekomst is een initiatief van kinderboekenschrijver Jan Terlouw. Hij vindt dat deze stoel aan alle bestuurstafels in Nederland moet staan. Dat een bestuur bij het nemen van een besluit denkt aan de toekomstige generaties. En wat de impact van het besluit is voor onze kinderen en kleinkinderen.