Schone Lucht Akkoord getekend!

Op maandag 15 maart tekenden vijftien gemeenten uit de regio Noordoost-Brabant het Schone Lucht Akkoord. Wethouders van der Schoot en Bellemakers van Sint Anthonis waren samen met gedeputeerde Lemkes in Oss aanwezig. Staatssecretaris van Veldhoven woonde de bijeenkomst digitaal bij.

Trots om als Regio te tekenen
Schone lucht is van levensbelang voor iedereen. Dat onderschreef ook wethouder Johan van der Schoot van gemeente Oss in zijn introductie. “En hoewel er sinds 1990 al veel positiefs gebeurd is op het gebied van luchtkwaliteit, moet er nog een hoop gebeuren. Het belangrijkste is dat we dat samen doen. Luchtkwaliteit houdt zich niet aan landelijke of regionale grenzen. Daarom is het extra goed om dit samen als regio op te pakken. Wij zijn dan ook blij en trots dat we als regio Noordoost-Brabant het Schone Lucht Akkoord ondertekenen.”

Krachtig verhaal
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven sprak haar bewondering uit over de regionale ondertekening van het Schone Lucht Akkoord. “De regio vertelt in deze een sterk en krachtig verhaal. Ik kom zelf uit deze regio en weet hoe zeer de regio te maken heeft met uitdagingen op het gebied van gezondheid. Denk aan Q-koorts en nu ook COVID-19. Gezondheid is één van de belangrijkste speerpunten in het Schone Lucht Akkoord. Juist daarom is het zo goed dat de gemeenten uit deze regio zich collectief bij het SLA aansluiten. Ik wil bij deze dan ook een groot compliment naar de regio Noordoost-Brabant uitdragen.”

Betrokkenheid burgers
Ook gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Elies Lemkes onderstreept hoe belangrijk het is om de krachten te bundelen. “Als we willen dat de lucht schoner wordt, moeten we dat samen doen. Brabant moet een veilige en gezonde omgeving zijn en schone lucht is hiervoor een basiswaarde.” De betrokkenheid van de burgers is enorm, zo stelt Lemkes. “Door middel van burgerparticipatie in de vorm van allerlei pilots, wordt het resultaat alleen maar beter.”

Anker meetpunt
Huub Bellemakers, wethouder van Sint Anthonis had een leuk nieuwtje tijdens de hybride ondertekening. “Er komt een anker meetpunt van het RIVM in onze regio”, aldus een trotse Bellemakers. “Het is fijn dat dit zo kort volgt op het aansluiten van Noordoost-Brabant als regio bij het SLA. Er is hiervoor groot draagvlak in de regio. We zien allen een doel voor ons om een permanente verbetering van de luchtkwaliteit te zorgen. Gezondheidswinst is hierin de beste en meest betrouwbare graadmeter.”

Er is een aftermovie van de ondertekening!