HAN-studenten verspreiden tegeltjeswijsheid in Oss

Het team Economie van de gemeente Oss biedt studenten van de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) allerlei stageplaatsen. Dit keer zochten we creatieve studenten voor het bedenken van een voorlichtingscampagne over energielabels. Waarom? Vanaf 2023 moet elk kantoor minimaal energielabel C hebben. Maar nog niet elke ondernemer is zich daarvan bewust.   

 “Op school mochten we kiezen uit een aantal stageprojecten”, vertelt Tom Janssen. “Het project van de gemeente Oss sprak mij en een aantal medestudenten van de studie Bedrijfskunde direct aan. Na een online kennismakingsgesprek mochten we langskomen. Toen kregen we een goed beeld van wat er precies van ons verwacht werd.”

Het klinkt misschien saai: voorlichting over energielabels. Maar de studenten gaven er een ludieke draai aan. “Het mooie aan deze opdracht was onder andere de vrijheid die we kregen”, aldus Mart Kerkhoffs. “De nadruk van de campagne moest op ‘leuk’ liggen. Zónder dat het natuurlijk ten koste ging van de boodschap. We werden van begin af aan heel serieus genomen door de gemeente, dat was heel fijn. En onze onderlinge samenwerking was top.”

“De nadruk van de campagne moest op ‘leuk’ liggen zonder verlies van de boodschap”

Aansprekende tegels

Geheel in lijn met de opdracht wilden de studenten alles duurzaam doen. Merel Smits: “Ons idee moest herbruikbaar zijn, geen papier kosten en klimaatneutraal kunnen worden bezorgd. En dat is gelukt! Samen met ontwerper Roy Thijssen hebben we vrolijke en aansprekende tegels bedacht.”

De studenten bezorgden de campagnetegels op elektrische fietsen aan de Osse ondernemers. En ter plekke gaven ze voorlichting. Merel: “We begonnen met een lange lijst van bedrijven zonder C-label, maar die bleek gelukkig niet te kloppen. De bedrijven die wij bezochten – zoals Hendriks Bouw – hadden bijvoorbeeld al een C-label of hoger.”

Britt Laemers : “Met de tegels vragen we dus vooral aandacht voor de nieuwe energieverplichting. Ondernemers kunnen zelf checken of er nog werk aan de winkel is. Voldoen de ondernemers al? Dan kunnen ze de tegel weer inleveren bij de gemeente.

Uiteindelijk wordt van al die tegels een kunstwerk voor de stad gemaakt. Zo maken we de cirkel rond.”

Tom, Mart, Britt en Merel overhandigen Eric Kersten van Team TOC het tegeltje. Het kantoor voldoet aan de verplichting Kantoor Label C, die op 1 januari 2023 gaat gelden!

Aansprekende informatie

Al fietsend maakten de studenten kennis met Oss. Mart: “Mooie stad hoor! We hebben veel aardige mensen ontmoet. En het viel ons op hoeveel bedrijven er zijn. Oss is echt een ondernemende stad.” Tom knikt. “Toch staan veel ondernemers nog steeds in de overlevingsstand. Verduurzamen kost geld en staat niet bovenaan hun prioriteitenlijstje. Daarom wilden we onze boodschap aansprekend, makkelijk en duidelijk overbrengen.”

“Tof om te zien dat we ook op lokaal niveau werken aan de energietransitie ”

Op de tegel staat een QR-code. Als ondernemers deze scannen, komen ze terecht op de website www.ossschakeltdoor.nl/kantoorlabelc. “Daar vinden ze alle informatie over de nieuwe wet over kantoorlabel C”, legt Mart uit. “Zo’n code is directer en verrassender dan een brief. En ook nog eens een stuk duurzamer.”

Iedereen bereiken

Dankzij het project hebben de studenten Bedrijfskunde het thema duurzaamheid concreet kunnen maken, besluit Britt. “Heel tof om te zien dat we in Nederland ook op lokaal niveau werken aan de energietransitie. Ons werk zit er nu op, maar gelukkig nemen andere studenten het stokje van ons over. Want de gemeente wil natuurlijk wel iedereen bereiken.”

Wil je zien hoe de studenten aan het werk gingen? Klik dan hier voor hun filmpje!