NME-Elzenhoek: Groei en bloei

Op NME-centrum De Elzenhoek leren bijna 800 kinderen van groep 5 en 6 de komende weken alles over planten en bomen en het belang van gezonde voeding. Tijdens het project ‘Groei en bloei, geur en kleur’ ontdekken de leerlingen onder andere waarom bomen en planten zo belangrijk voor ons zijn, wat er allemaal bij een gezond ontbijt hoort, welke deel van bomen en planten wij eten en hoe je zelf tuinkers kunt kweken. De les loopt nog tot begin november.

Gezond eten is van levensbelang

Wist je dat je soms de bloem van een plant eet? Wist je dat van mais en cacaobonen eten wordt gemaakt dat we als ontbijt gebruiken? En dat een rauwkostsalade het lekkerst smaakt als je hem zelf gemaakt hebt? Spelenderwijs leren de leerlingen tijdens het project ‘Groei en bloei, geur en kleur’ over gezonde voeding. Door zelf rauwkostsalade te maken, groente en fruit te onderzoeken en zelf tuinkers te zaaien, ontdekken de leerlingen het antwoord op vragen als: ‘Waar komen groenten en fruit vandaan?’ en ‘Hoe eet je nou eigenlijk gezond?’ Want gezond eten is belangrijk. Steeds meer kinderen hebben overgewicht wat voor ernstige schade aan de gezondheid kan zorgen.

Enthousiast aan de slag
Op De Elzenhoek gaan de leerlingen enthousiast aan de slag met de les. Ze voeren opdrachten uit, waarbij ze zelf doen, ervaren en ontdekken!

Geconcentreerd turen ze in een binoculair op zoek naar de meeldraden en stamper van een bloem, als echte speurneuzen proberen de kinderen kruiden en specerijen aan hun geur te herkennen en met hamer en spijker testen de kinderen hoe hard hardhout nu eigenlijk is.

De hoogte in

Als echte boomexperts meten de leerlingen de hoogte van de bomen in het naastgelegen park. Tot teleurstelling van sommigen niet door er in te klimmen, maar wel met een heuse boomhoogtemeter! Bijna nog leuker, want uiteindelijk is de boomhoogtemeter voor veel kinderen één van de favoriete onderdelen van het project.

Aan het project ‘Groei en bloei, geur en kleur’ nemen ruim 30 groepen van basisscholen uit Oss en omgeving deel.