Regentonactie een groot succes

De regentonactie in samenwerking met 21 deelnemende bedrijven was een groot succes. Van 17 oktober tot en met 17 november zijn in de regio maar liefst 659 regentonnen met een kortingsbon van € 20 verkocht, waarvan 130 in Oss! Dit betekent minstens dat 118.000 liter regenwater door inwoners van de gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden voortaan wordt opgevangen voor hergebruik.

Jaarlijks gebruiken we per huishouden gemiddeld zo’n 2.000 liter schoon drinkwater voor de tuin. Met de droogte van afgelopen zomer nog in ons achterhoofd kan dat ook anders. Regenwater – ook al is het onregelmatig – valt gewoon gratis uit de lucht. Zonde om dit niet op te vangen in een regenton en te hergebruiken in de tuin. Daarnaast bevat regenwater geen kalk, waarvoor het veel beter is voor plant en dier. Je kunt er zelfs streeploos je ramen mee wassen! Bovendien komt het water dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

Tegelruilactie komt terug
Afgelopen juni kwamen zo’n 900 inwoners uit onze regio enthousiast een tegel inleveren in ruil voor een plant. Daarmee hebben we een begin gemaakt om ook particuliere tuinen te gaan vergroenen. We zijn er natuurlijk nog lang niet maar vanwege dit succes wordt in 2019 opnieuw een tegelruilactie georganiseerd en we hopen dan nog veel meer tegels te mogen inzamelen.

We zijn als gemeente trots op de resultaten en op de betrokkenheid van onze inwoners. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde maar vooral een groene samenleving!

Blijf op de hoogte van alle acties rondom Operatie Steenbreek via: www.oss.nl/bewonersbeherenbuurt

Voordelen van een groene tuin:

  • Kan veel doen voor je gezondheid
  • Zorgt voor minder omgevingsgeluid
  • Brengt de natuur dichterbij
  • Biedt leven aan meer soorten dieren
  • Zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit
  • Vermindert wateroverlast en waterschade
  • Vermindert energielasten
  • Verhoogt de waarde van de woning

In Nederland nemen al bijna 100 gemeenten deel aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.