Bijzondere planten in Oss

Langs de Heihoeksingel in Oss zijn over een lengte van twee kilometer zevenhonderd zogeheten Green Junkies geplant. Dat zijn klimaatadaptieve planten die zo zijn geteeld dat ze bijdragen aan een verbetering van het milieu.

In onder andere Amsterdam en Den Bosch werden eerder al Green Junkies geplant. Nu is dat voor het eerst op grotere schaal het geval in Oss. De planten staan langs de Heihoeksingel en een klein deel van de Cereslaan, tussen de snelweg en de spoorovergang. Door het aanbrengen van een nieuwe waterleiding verdween daar het bestaande bosplantsoen.

Fijnstof afvangen

De naam ‘Green Junkies’ is bedacht door Eberhard van der Laan, de vorig jaar overleden burgemeester dan Amsterdam, omdat de planten ‘verslaafd’ zijn aan vervuilde lucht. Een speciale manier van telen zorgt ervoor dat ze een behaarde stam en meer huidmondjes hebben. De voordelen zijn wetenschappelijk aangetoond: sommige Green Junkies kunnen twee tot drie keer meer koolstofdioxide in hout omzetten dan normale planten en anderen hebben een veel hogere zuurstofproductie. Ook kunnen ze grote hoeveelheden fijnstof, waaronder roet, uit de lucht halen: tot vijf maal zoveel als andere planten.

60.000 kilometer

Langs de Heihoeksingel zijn de Green-Junkie-varianten van vier plantsoorten geplaatst: de taxus, de wollige sneeuwbal, de hulst en de zilverbes. ‘Het voordeel op korte termijn is dat de planten vijf keer sneller groeien dan normale planten’, legt Marcel Stokebrook, hovenier van het Osse bedrijf Art2Grow, leverancier van de Green Junkies, uit. ‘Met het verdwijnen van het bestaande bosplantsoen verloren de bewoners langs de weg een deel van hun privacy. Gelukkig zag de Gemeente Oss ook in dat dat probleem met Green Junkies snel is opgelost. Maar het belangrijkste voordeel is de positieve uitwerking die de planten hebben op het klimaat. Met deze zevenhonderd planten reduceren we per jaar de hoeveelheid fijnstof van ongeveer 60.000 gereden autokilometers.’ In 2016 was Stokebrook ook initiatiefnemer van het ‘Plantsoen van de Toekomst’ aan de Wetering in Oss. Daar werden toen ook Green Junkies geplaatst, maar in een kleiner aantal dan nu het geval is.