Leerlingen ROC de Leijgraaf werken aan oplossing zwerfafval

Snoeproute

Op de route van ROC de Leigraaf naar winkelcentrum de Ruwert ligt vaak zwerfafval. Gemeente Oss zoekt naar een oplossing hiervoor. Eerstejaars studenten van de opleiding ICT van ROC de Leijgraaf werd gevraagd mee te denken aan deze oplossing. Dat deden zij op vrijdag 1 september, hun eerste schooldag die stond in het teken van duurzaamheid.

Meer afvalbakken

Zo’n zeven groepen werkten aan een oplossing voor de ‘snoeproute’. Aan het eind van de dag hielden studenten een presentatie over hun idee. Dit deden zij voor een jury die bestond uit medewerkers van de gemeente Oss. Het winnende idee kwam van Nekomi Jacobs, Max Weigergangs, Thom Wittenberg, Stan Bloemberg en Martien Reuvers. Zij willen meer afvalbakken in de wijk plaatsen die ook ’s avonds en ’s nachts goed zichtbaar zijn. Ook hebben ze een digitaal systeem bedacht waarop de gemeente kan zien hoe vol de bakken zitten.

Handen in elkaar

Gemeente Oss wil het winnende idee uitvoeren en gaat in gesprek met de winnende studenten om te kijken wat mogelijk is. Leerlingen, begeleidende docenten, directie en gemeente Oss kijken met een goed gevoel terug op deze dag. In de toekomst gaan ROC de Leijgraaf en Gemeente Oss meer samenwerken op het gebied van duurzaamheid.

Wethouder Johan van der Schoot was vrijdag aanwezig namens gemeente Oss. Hij sprak met de studenten over wat duurzaamheid voor hen betekent. Ook werden de IBN medewerkers en congiërges van ROC De Leijgraaf in het zonnetje gezet. Zij werken hard om de omgeving op en rondom de school afvalvrij te houden.