Nog meer energie besparen met Oss Schakelt Door

In 2050 moet de gemeente Oss energieneutraal zijn, net als de rest van Nederland. Uit recent onderzoek onder inwoners is gebleken dat zij het belangrijk vinden om energie te besparen. Zij zijn echter nog niet goed bekend met initiatieven en regelingen die hen daarbij kunnen ondersteunen. Daarom is er nu het platform www.ossschakeltdoor.nl, een initiatief van de gemeente en diverse duurzame partners.

Je vindt er verwijzingen naar de diverse activiteiten van duurzame partners die er in de gemeente te vinden zijn, waaronder Brabant Woont Slim. “Het verduurzamen van je eigen woning? Houd het simpel. Wij kennen de juiste weg dus vraag ons om advies.” aldus Erwin van Geyn, coach bij Brabant Woont Slim.

Energieneutraal

Er moet nog veel gebeuren om in 2050 energieneutraal te zijn. Dan moet de gemeente Oss 53% energie besparen. In 2023 is al de eerstvolgende mijlpaal: 20% energie besparen. Alles wat we nu met elkaar besparen, hoeven we later niet op te wekken (met o.a. zonneparken en windmolens). In Oss doen we al veel op het gebied van energiebesparing. Tot nu toe heeft elke inwoner gemiddeld 0,5% energie bespaard. Maar om de doelstellingen in 2023 en 2050 te halen moet iedereen 1% per jaar besparen. Tijd om door te schakelen!

Besparingskalender

Op het platform Oss Schakelt Door staat een kalender met iedere maand een besparingsthema. Oss Schakelt Door laat daarmee zien dat energie besparen op drie vlakken voordeel biedt: een lagere energierekening, comfortabeler wonen én een duurzaam steentje bijdragen aan het milieu. Oss Schakelt Door biedt overzicht, inzicht en advies in het grote aanbod van duurzame initiatieven en regelingen, die mensen – zo blijkt uit onderzoek – tot nu toe niet goed weten te vinden.

Meedoen aan challenge energie besparen

In eerste instantie richt Oss Schakelt Door zich op bewoners (huiseigenaren en huurders). Ook het bedrijfsleven en vervoer zullen in een later stadium aandacht krijgen. Maandelijks ontvangen inwoners informatie, tips en inspiratie over thema’s als isoleren, energiegebruik verminderen of anders verwarmen. Om mensen te stimuleren mee te doen, organiseert Oss Schakelt Door ook een maandelijkse challenge. Deelnemers aan de challenge maken kans op duurzame prijzen als zij laten zien hoe zij energie besparen. Alleen of samen met hun buurt. De challenge van juni is ‘Weet jij hoeveel jouw huishouden verbruikt? Meten is weten!’. De winnaar maken we eind juni bekend.