Met groene daken bespaar je ook energie

Groene daken reguleren op verschillende manieren de temperatuur in en rondom je huis. Je huis is tot 4 graden koeler in de zomer en in de winter bespaar je tot wel 3% op je verwarming. Een groen dak vangt water op en zorgt daardoor voor een koelere omgeving. Het is tot 2 graden koeler in de omgeving.

Maar er zijn nog meer voordelen. Veel meer! Gemeente Oss wil met Oss Schakelt Door wil in de maand juni aandacht schenken aan die voordelen. Dit doen we op basis van de factsheet vol tips van ‘Green Deal Groene Daken’. De factsheet is samengesteld door onder andere gemeentes, waterschappen, kennisinstellingen en de Rijksoverheid. Door die factsheet bij ‘Oss Schakelt Door’ aan te vragen, maak je kans op een klimaatpakket van het Klimaatplein bij Coppelmans Oss.

Klimaatplein bij Coppelmans Oss
Wil je een voorbeeld van een groen dak zien? En meer informatie krijgen? Bezoek ‘het Groene Klimaatplein’ bij ‘Tuincentrum Coppelmans Oss’. Het plein kent vier pijlers: Groene daken, Water in de tuin, Tegel eruit! Wat erin? en De Levende Tuin.

Jos Coppelmans over het Groene Klimaatplein: “Op de eerste plaats laten we met het klimaatplein zien wat biodiversiteit is. We leggen uit dat mensen door de aanschaf van planten en het plaatsen van insectenhotels meer groen en leven in de tuin krijgen. En dat is nodig voor mens en dier.”

Gemeente Oss

“Gemeente Oss draagt bij aan het Klimaatplein, omdat wij het belangrijk vinden dat er minder verharding en meer groen is. Zo’n klimaatplein is een leuke manier om mensen bewust te maken waarom groen belangrijk is en dat iedereen hier aan kan bijdragen met kleine en/of grote maatregelen. Een tuincentrum is hiervoor een ideale locatie.” zegt Nina van Schagen Vakbeheerder Groen, Water en Ecologie bij Gemeente Oss

Ervaringen met groene daken

In de maand juni deelt ‘Oss Schakelt Door’ de ervaringen met en, informatie overGroene Daken. Tuinspecialisten ‘Art2Grow’ en ‘Tuinen van Ties’ komen aan het woord. Lot Jansen won eerder de aanmoedigingsprijs tijdens ‘SpeakUp!’ van ‘Global Goals’ en Merel heeft een groen dak laten plaatsen.

Subsidie

Waterschap As en Maas heeft een subsidie die je kan helpen. De zogenaamde ‘Subsidie klimaatbestendige maatregelen’. Wanneer je zorgt voor meer groen in je buurt kun je deze aanvragen. De maximale subsidie per project is 30% van de projectkosten, met een maximum bijdrage van €5.000,-. Woon jein Oss, Meijerijstad, Uden, Bernheze, Landerd of Boekel? Dan is de maximale subsidie per project 45% van de projectkosten met een maximum bijdrage van €7.500,-.

Oss Schakelt Door bestaat een jaar

In Oss doen inwoners, ondernemers en de gemeente al veel op het gebied van energiebesparing. Waarom? Zodat wij en de generaties na ons goed kunnen leven. Net als de rest van Nederland hebben wij, de opdracht gekregen om in 2030 fors aan energie te hebben bespaard. Het begint met het besparen op ons energieverbruik. Want wat we besparen, hoeven we niet op te wekken.

Juni 2021 is de dertiende maand van de campagne Oss Schakelt Door. In de hal van het gemeentehuis is daarom tentoongesteld wat er het eerste jaar is gedaan. Bekijk de tentoonstelling tussen 3 en 25 juni.

www.ossschakeltdoor.nl